Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Петрівна Абабова

«Тільки-но вийшли на зупинці – пролунав вибух»

переглядів: 70

Мені п’ятдесят років. У мене є чоловік і син. Ми з Харкова. Я з сином жила в мікрорайоні Горизонт, а чоловік – у Північній Салтівці. Під час війни ці два райони постраждали найбільше. 24 лютого ми прокинулися від вибухів. Я вийшла на балкон і побачила військову техніку на окружній дорозі і стовпи диму з боку Чугуївського аеродрому. Відразу поїхала з сином до чоловіка. Не знала, що там буде пекло. Ми доїхали останнім трамваєм. Потім громадський транспорт не курсував. Тільки-но вийшли на зупинці – пролунав вибух. 

Ми не могли виїхати з міста у перші дні, бо доглядали лежачу маму. Вона померла першого березня. Наступного дня ми похоронили її. Це було непросто зробити в умовах війни. Навіть після її смерті не відразу зважилися на від’їзд. 

Під час бомбардувань син починав заїкатися, у нього тремтіли руки. У сусідній будинок влучив снаряд. У нашому – вилетіли вікна. Ми з чоловіком і сином стояли в коридорі обійнявшись, а стіни тремтіли. Було страшно. Ми зрозуміли, що потрібно рятувати дитину. 

Складно було виїхати з Північної Салтівки. Мало хто погоджувався забирати людей звідти. Ми дуже вдячні двом волонтерам, які не побоялися приїхати по нас. З ними ми добралися до селища Пісочин. Там був великий потік транспорту. Багато хто зупинявся і пропонував підвезти. Так ми з одним чоловіком доїхали до Полтави. Він відмовився брати з нас гроші. Ми безмежно вдячні йому за допомогу. Також дякуємо Фонду Ріната Ахметова. Поки були в Полтаві, отримували від нього гуманітарку. 

Деякі наші родичі також виїжджали з Харкова. А одним довелося виїхати у Францію, бо потребували медичної допомоги. Вони дуже сумують за Україною. 

У перші дні війни біля магазинів і аптек були черги. В аптеках залишався обмежений асортимент ліків. Ми обходилися тим, що мали. Коли приїхали до Полтави, купували медикаменти, яких потребували родичі, і передавали через водіїв автобусів у Харків. 

Після обстрілів зникали газ і світло. Однак робітники відповідних служб швидко усували пошкодження. Низький уклін їм. І комунальники молодці. Вони навіть під обстрілами вивозили сміття і підтримували порядок у місті. Спасибі їм за їхню працю. 

Два тижні тому ми повернулися в Харків. У місті вже спокійніше. Ми вставили вікна. Облаштовуємося. Я працюю вихователем дистанційно. Дитячий садок пошкоджений - було влучання.

Долати стрес мені допомагає робота і домашні справи. Намагаюся не читати новини і весь час бути зайнятою.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій