Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Володимирівна Герасименко

«Тепер я сповна розумію фразу «Ця війна торкнулася кожного»»

переглядів: 31

Герасименко Світлана, вчитель Миколаївського ліцею №28 Миколаївської міської ради

Війна. Моя історія

Моє життя було прекрасним…Я нещодавно стала мамою та насолоджувалася часом, проведеним із донею. Чоловік слухав новини та постійно питав: «Що будемо робити, якщо війна почнеться?»

Я тільки посміхалася у відповідь: «Ну яка війна?! Мені треба готуватися до виходу на роботу, дитині – в садочок, ми ще не доробили ремонт у квартирі… Війна не входить у мої плани. Це просто неможливо у наш час. Навіть голову не буду забивати дурницями».

24 лютого 2022 року мій телефон просто розривався від повідомлень та дзвінків, у Миколаєві лунали вибухи. Ми з донькою вдвох у квартирі. Чоловік сказав швидко збирати речі та їхати до його мами в село Виноградівка Баштанського району Миколаївської області (нібито там буде безпечніше). Не вагаючись ні хвилини, я взяла доньку, документи, якісь речі та поїхала до свекрухи.

Дуже добре пам’ятаю такий момент: я сиджу в машині, міцно стискаю в руках телефон, і в унісон так само міцно стискається мій шлунок … Нервую, сильно нервую, але не подаю вигляд, адже поряд доня. І оце «адже поряд доня» допомогло мені триматися, і, напевно, не тільки мені.

Через декілька днів до села Виноградівка зайшли російські війська, і ми опинилися в окупації без світла і води. Але найбільше мене турбувала відсутність зв’язку, адже я не знала, що з моїми рідними, які знаходяться в Луганській області. Дякуючи Богу та ЗСУ, російські окупанти через місяць пішли геть із села, і ми змогли виїхати спочатку до Миколаєва, потім – до Одеси, Кілії, і нарешті опинилися у селі Саф’яни Ізмаїльського району Одеської області.

Тут було відносно тихо і спокійно. Спочатку жили в дитячому садочку, потім винайняли будинок, я вийшла з декретної відпустки та почала працювати…дистанційно.

Це був ще один виклик для мене, адже я вчителька, і за три роки моєї відсутності в школі, багато чого змінилося. Я з головою поринула в роботу. І це мене врятувало, допомогло відволіктися від поганих новин. А їх, на жаль, вистачало… Я дізналася, що дім моїх батьків у місті Рубіжне Луганської області зруйновано, місто в окупації, але найстрашніше – що моя рідна тітка загинула під завалами…

Тепер я сповна розумію фразу «Ця війна торкнулася кожного». На жаль, так і є…Але на щастя, мої батьки та брат змогли виїхати з пекла та дібратися до мене. Тепер ми разом! Часом нам усім важко: ми сперечаємося, злимося, ображаємося, не розуміємо…

Немає свого житла, не вистачає коштів, не можемо побудувати плани, тремтимо від звуків шахедів та вибухів … Але ми живі, ми живемо на своїй, Богом даній, вільній українській землі! І майбутні покоління будуть тут жити! Пам’ятаймо слова В. Сосюри, що Україна - як та купина, що горить – не згора! Не дочекаються вороги! Так, моє життя докорінно змінилося, але воно є, і воно прекрасне, попри все і незважаючи на все!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаїв 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода житло робота внутрішньо переміщені особи Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій