Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микола Панасенко

"Темний смуток зливався із тривогою і носився по хаті"

переглядів: 152

Панасенко Микола, 15 років, 10 клас, Іванківський ліцей №2

Вчитель, що надихнув на написання єсе: Осипенко Ірина Андріївна

 Конкурс єсе "Війна в долі моєї родини"

Було пів на третю ночі. Мені аж надто закортіло пити. Тут, в рідному Іванкові, на Київщині, ще було мирне життя і мої батьки, що в тривожному чеканні слухали новини  і вдень і вночі. Ми не знали нічого – «вони» ж там, за кількасот кілометрів від кордону, чекали тільки команди. Ніби щось стукнуло в голову: «Вставай! Прокидайся!» Я  швидко здійнявся на ноги і вийшов з кімнати…

Як тільки людина з’являється в цей світ, вона отримує безцінну річ – життя, і беззаперечне право на нього. Захисником дитини є мати, дорослої людини – держава.

Мама… Матуся… Батьківщина… Мама – це гарант спокою і любові для кожної  маленької дитини, а Україна-ненька забезпечує наше право на життя.

Але, на превеликий жаль, сторінки нашої  історії безжально ставлять це право під сумнів: турецька неволя, панщина, сталінські репресії, анексія Криму, війна на Донбасі…А тепер знайшлася ще одна чорна лапа, яка поспішає стиснути  горло моїй Україні!

Далеко з кімнати я почув схлипування - плакала моя мама. Наші очі зустрілись у німому мовчанні. І я все зрозумів! Гострий  біль стиснув металевим обручем груди так, що вже й не дихнути! Батько, дивлячись мутними очима,  ледь вимовив: «Почалось». Темний смуток зливався із тривогою і носився по хаті. Бабуся простогнала, сіла на підлогу, узявшись холодними блідими руками за голову, яка ніби не трималась на м’язах, а весь час хилилась на груди. Мама не переставала плакати. Усе кругом спало, а чорні, темні, страшні думки, як важкий камінь, налягали на нас, пекли серце. Батько важко зітхав. 

Це був тільки початок. Попереду - довгі і жахливі 36 днів окупації. Невже ми проведемо залишок нашого життя в цьому стані зі зброєю, спрямованою один одному на голови, і тремтячими пальцями на спусковому гачку? Страх, справді, після таких думок закрадався мені у душу, і я починав тихенько молитись, звертаючись до Бога своїми дитячими заклинаннями. Щоночі ми зривалися з теплих ліжок від залпів, хапали речі і ховались у більш безпечне місце, адже наш будинок розташований безпосередньо на центральній вулиці і росіяни могли його розстріляти.

У мене в голові тисячу разів виникало одне і те ж питання: навіщо такій величезній країні ще й наша земля, дерева, котики й собачки? Кожного разу, коли я починав аналізувати ці складні питання, мене накривала якась порожнеча, і я  відчував, що втрачаю сили.

Як вдихнути кисень, що пахне страхом?!

Так було до 1 квітня. Довгих вісім місяців триває ця жахлива війна. Так страшно, коли не відомо, що завтра. Але тепер я точно знаю ціну білої полоси. Господи, дозволь думати, що це скоро скінчиться! Цілий рік не може бути зима! Хочеться знову навчитись дихати!

Я переконаний, що моє спустошення поступово мине. Бо на моїй Батьківщині є птахи, які заберуть на крила усі страждання. А ще є дерева, які пропустять крізь себе, аж до кінчиків листя, людське горе. Є струмочки, що омиють камені кришталево чистою водою і принесуть нам радість перемоги!  І я всіма силами намагаюсь у це вірити!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Іванків 2022 Текст Історії мирних діти психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення діти перший день війни 2022 Конкурс есе 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій