Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Аліна Клименко

"Там тільки що людей багато загинуло"

переглядів: 28

37 днів у блокаді прожили жителі Чернігова на початку 2022 року. Із 24 лютого і до перших днів квітня обласний центр потерпав від щоденних обстрілів. Матеріал Радіо Свобода.

Одна з наймасовіших трагедій Чернігова часів блокади міста – розстріл черги за хлібом 16 березня.

«Близько 10:00. Був здійснений обстріл цивільних людей, які стояли у черзі за хлібом біля магазину «Союз» по вул. Доценка. Загинуло 14 людей. Як зазначили в ОК «Північ», окупанти стріляли з важкої артилерії. Найімовірніше, з «Градів», – йдеться в повідомленні на сайті Української Гельсинської спілки.

Цей злочин росіян проти мирного населення був зафіксований завдяки роботі Чернігівської журналістки Аліни Клименко.

«Обстріли в середині березня були щодня, мій район сильно обстрілювали, це околиця міста, розповідає Аліна Клименко. – Звʼязку в місті тоді вже не було, і, можливо я би не зреагувала на ці вибухи тоді. Ось тільки мій батько в той день пішов із самого ранку за хлібом. Хтось із сусідів передав інформацію, що начебто під магазин «Союз» має підʼїхати машина з хлібокомбінату. Тоді свіжого хлібу ми не їли вже днів 3-4. Повернувся батько розгубленим. Питаю: «А де хліб?». Відповідає: «Немає, там тільки що людей багато загинуло». Він показав шматок теплого уламку в долоні. Я зрозуміла: це шанс зафіксувати страшну реальність нападів росіян на цивільне населення. Мій телефон вже сідав, я взяла ще мамин, попросила брата піти зі мною на випадок, якщо раптом будуть ще обстріли і мене поранить. Ми буквально побігли на місце, я почала знімати прямо з-за повороту, побачила з десяток тіл біля магазину, переважно це були люди старшого віку. Когось в цей момент грузили у приватні автівки, щоб відвезти до лікарні. Навіть «швидкі» ще не встигли на той момент доїхати. Я встигла зробити тільки чотири кадри, як на мене налетіли люди і тероборона, хлопець погрожував прострелити мені телефон, мені не дали продовжити зйомку. Тоді до тих, хто знімає на телефони, ставилися як до навідників. А в мене не було ні бронежилета, ні шолома із написом преса. Але навіть ці кілька кадрів потім стали доказом воєнного злочину росіян. А цей уламок, що батько приніс, ми досі зберігаємо».

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Чернігів 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій