Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Павленко

«Світ спав і не знав, що його вбивають»

переглядів: 188

Страшна подорож з Києва до безпечного місця спіткала Ірину з чоловіком, за ними йшла смерть, але судьба дала їм найкращий подарунок - життя.

Життя-рвіння, так би я назвала своє минуле. Кожного дня старалася робити щось на благо, якщо не хворіла сама. Мене багато знайомих просто характеризують як «вічно десь бігає, працює, любить, вчиться».

У ніч до всього повітря було важким, сумне передчуття не покидало мене. Всі новини вказували на те, що я не встигла уберегти близьких. Ранок ми зустріли в гостях у друга чоловіка. Нам о четвертій годині ранку подзвонила його сестра: «Почалося. Війна»

Ми не вірили, однак паніка на вулицях дала знати правду. Швидко зібралися і пірнули у гонитву за життя. Сирен не було. Світ спав і не знав, що його вбивають.

У перші дні ми не хотіли вірити. З вікна нам був видний Ірпінь, літаки, вибухи, пожежі.

Ми не витримали. Попрощалися з домом назавжди, поплакали та рушили до Миколаївки. У колі наших друзів та їх рідних спочатку було мирно. Але з часом нас відрізало від світла і зв'язку. Ми попали у котел. Страх, безсилля, балончик і ніж у руках, та найболючіше - страх, що мого чоловіка заберуть. Я сильна, проте він моя Ахіллесова п'ята. Відчувалося як вічність, але всього за 10 днів я схудла, здичавіла від жаху.

Ми вирвалися звідти, коли припасів було вже мало. Їхали полями, десь постійно щось вибухало, я майже лежала в авто, бо боялася. Блокпост, стоїмо третю годину, десять машин перед нами. Не встигли, коридор закрився. Мало бензину, нікуди їхати. І тут нас пропустили та всіх хто був за нами! Ми кинулися додому за всім, що треба, та вирушили на Тернопіль: добрі люди нас прихистили, проте недовго. Ми їхали далі, по дорозі нам завжди допомагали друзі, знайомі та навіть чужі люди.

У Хмельницькому орендували житло і почали оговтуватися. Все заболіло і накрило жахом. Ми відійшли через місяць у місті. Потім побачили фото потрощеного будинку, в якому ховалися в Миколаївці - прямо над нашими ліжками були дірки від осколків. Нас могло вже не бути купу разів.

Автобус, яким ми їхали з Тернополя, попав в аварію, всі загинули. Але не ми... Подарунок долі, життя! Ми живі, поки здорові фізично, майже. Трохи оговталися після жахів. Бачили сотню людей та ще більше історій, і в кожній - біль до крику.

Нам не давали гуманітарну допомогу, ми й не просили. Я та мій чоловік можемо перебороти багато чого. Допомога потрібна тим, в кого немає на це сил. З нами мир!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення житло перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій