Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Вікторівна

«Сусідка благала про допомогу, але не мала сил піднятися і відчинити двері»

переглядів: 110

Мені 76 років. Я жила в Маріуполі. Коли почалася війна, зникло світло, газ, вода. Я разом з іншими мешканцями будинку готувала їсти на вогнищі. Якось ми вийшли на подвір’я й побачили літак. Ледь встигли забігти в під’їзд – пролунав вибух. Я оглохла. Було влучання у п’ятиповерховий будинок. З його підвалу в наш перейшло багато людей. Під’їзд, у який потрапила бомба, горів чотири дні. Обстріли тривали з четвертої ранку до дванадцятої ночі.

У будинку вилетіли вікна. Було холодно. У нашому під’їзді люди померли від переохолодження. Моя сусідка благала про допомогу, а я не могла зайти в її квартиру. Вона не мала сил піднятися і відчинити двері. Я разів п’ять підходила до її квартири.

Потім знайшла чоловіка, який допоміг відчинити двері, та було вже пізно: сусідка лежала мертва за метр від дверей. Також померло подружжя на третьому поверсі. До них прийшла донька. Їй ніхто не відчинив. Коли виламали двері, знайшли її батьків мертвими. На п’ятому і восьмому поверсі теж загинули люди похилого віку.

Я просиділа місяць у підвалі і захворіла. Останні три доби пролежала вдома. Добре, що двері були відчинені. Зайшов молодий чоловік і побачив, що я лежала у шубі та шапці. Він на руках виніс мене з будинку і відвіз у Запоріжжя. У мене виявили ковід і двосторонню пневмонію. Лікарі дивувалися, як я взагалі доїхала в такому стані. Я два тижні пролежала в лікарні. В Запоріжжі дуже уважні лікарі та медсестри. Я вдячна їм за те, що поставили мене на ноги.

У квітні приїхала в Українку, що на Київщині. Тиждень жила з сім’єю доньки в однокімнатній квартирі. Довше не витримала, бо мені потрібен спокій, а нас було п’ятеро в одній кімнаті. Я орендувала житло. Всю пенсію витрачаю на його оплату. Коли виїжджала з Маріуполя, забрала з собою лише паспорт, документи на квартиру й банківську картку.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій