Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Георгіївна Водолаз

«Страшно дізнаватись, що руйнують будинки, що гинуть знайомі»

переглядів: 44

До війни ми мешкали в селі Георгіївці Покровського району Донецької області. Мені 51 рік. Ми ж із 2014 року, по суті, на передовій були, ще з часів АТО. А 24 лютого спочатку не повірили. Тоді вже ввімкнули телевізор, зайшли в Інтернет. 

Це було десь о шостій ранку. Почали в Мар’їнці розриватися снаряди, щось страшне коїлося. Потім у нас був шок. Зараз про це згадую – і волосся стає дибки.

Коли син приїхав у відпустку, якраз були сильні обстріли. Він сказав: «Що ж ти, мамо, сидиш тут?» І ми вирішили виїхати, поки в нього був час. Він служив недалеко. Була можливість йому передавати їжу домашню. Через це й сиділи там. 

Найважче -  коли син зазнав поранення. І коли знайомі чи побратими сина гинули. А ще – постійні обстріли шокували. Те, що сиділи без світла – Бог із ним, це можна пережити. А коли дізнаєшся, що руйнуються будинки, що гинуть знайомі, а інші поранені – це страшно. 

Тітка – рідна сестра моєї мами – залишилася в Пологах. Коли вони опинилися в окупації, то з ними не було жодного зв’язку. Вони з дядьком уже немолоді. Я переживала, як вони сидять там – без води, без ліків. Досі ніхто нічого не знає про їхню долю: чи живі вони, чи ні. Телефон перестав відповідати ще в перші дні. Я писала в різні групи – думала, що хтось із сусідів щось знає чи зможе проїхатися туди. Але вже майже півтора року про них нічого не відомо. 

Я зараз у Полтавській області, в Лубнах. Вивозила багатодітну сім’ю в це містечко, і воно мені сподобалося. Сусіди в мене взагалі - чудові люди. Я тут мешкаю вже понад рік, і таке враження, що це і є мій дім. На моєму шляху траплялись деякі місцеві, що негативно ставилися, але їх одиниці. А так – усі дуже приємні люди. Місто мені дуже подобається. Куди потрібно, можна дістатися пішки. 

Наразі я нічого не загадую. Хочу, щоб у мене народилося здорове онуча. Син одружився, невістка вагітна. Хочу, щоб син одужав і нарешті війна закінчилася. Хто не побував у нашій шкурі, тому легко про це говорити.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Георгіївка 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд поранені психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій