Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Сергіївна Вознюк

«Страх пережитого, на жаль, дає про себе знати»

переглядів: 175

Родина Тетяни Вознюк тікає від війни уже вдруге. Їм надзвичайно складно далися події 2014-2015 років, аж тут сталося повномасштабне вторгнення росії у лютому 2022 року. 

Я з родиною була вдома в Донецькій області, коли почалося повномасштабне вторгнення росії. Ми у першу чергу молилися з сім’єю за нашу Україну, за наш край. По-друге, ми слідкували за розвитком подій, і коли стало ще гірше, прийняли рішення, що я і діти повинні виїхати у більш безпечне місце, а чоловік залишився на захисті нашого міста.

Мені було байдуже на умови тимчасового проживання, головне – тихе місце, де немає війни, а діти – в безпеці. Труднощі були у фінансовій сфері, у придбанні ліків. Дякувати людям, які нас взяли до себе жити, вони нас годували і давали нам все необхідне.

Але найстрашніше для мене – це порушена психіка дітей. Коли діти чують звук мотоциклу, то думають, що це ракета. Боюся, щоб не було наслідків в психоемоційному стані.

Страх пережитого моїм дітям зараз, на жаль, дає про себе знати.

Коли ми ще не залишили свою квартиру, то були труднощі з водопостачанням. Воду нам і так давали по годинам, а коли прийшла війна, її взагалі стали постачати дуже рідко. Нам довелося купувати її по дві гривні за літр. Їжа була, бо у нас завжди є запаси, та й банки з консервацією. А от з ліками були проблеми.

Зараз я з двома доньками живу разом, а старший син і чоловік залишаються у місті, вони на військовому резерві. Найприємніший момент, який був у нас за цей час, –  це зустріч з чоловіком - коли донечки зустрілись з батьком. Він приїздив до нас у гості на два тижні, це було для нас дуже неочікувано.

Роботи у мене поки немає. Ми живемо у невеликому містечку, де важко з робочими місцями, але я стала на облік у Центр зайнятості. Раніше працювала у охоронному агентстві охоронцем, але роботу шукаю в різних сферах. Головне, щоб був постійний заробіток, або вільний графік, щоб я могла приділяти більше уваги дітям.

Не секрет, що війна вже йде вісім років. У 2014 році ми її вже переживали, і та валіза, яка завжди стояла напоготові, нагадувала нам про війну. На жаль, всі вісім років саме вона уособлювала не дуже приємні спогади, але ми це витримали.

А коли 24 лютого чоловік сказав: «Треба збирати речі», – то, взявши цю валізу, я згадала всі події тієї війни. І знову взяла її в руки, і подумала собі, що саме треба в цю валізу скласти, що для нас найнеобхідніше. Але ж не покладеш у валізу все своє життя, всі ті речі, які ми здобували своїми силами, своїми руками. Бо безпека і життя дітей – найдорожче за все те, що ми залишили у своєму домі. Тож ця валіза фактично є ветераном двох війн.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Донецька область 2014 2015 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти 2014 2015 переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари робота сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни розлука з близькими 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій