Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Володимир Володимирович Єременко

«Дивлюся – стирчить ракета «Граду» за півметра від будинку. Чудо, що вона не вибухнула»

переглядів: 758

Несподівано о 9 годині вечора почався обстріл селища. Думали, постріли, нічого страшного не буде, потім виявилося, що війна підходила ближче і ближче.

У будинку покійної матері досі стирчить ракета, ніяк не можу її витягнути. Коли вона впала, ми бігли в цю мить. У нас тоді була одна дитина (зараз їх уже троє), і ми що змогли захопити, взяли із собою і бігли.

А перед цим почали стріляти – не стало світла. Потім, коли стрілянина закінчилася, ми мерщій до матері, там у неї підвал. Думали, у підвал підемо швидше, поки не почали стріляти. Уже сутеніло, я з ліхтариком. Мені кричали: «Вимкни світло! Будуть стріляти! Побачать світло й будуть стріляти!» Ми побігли до матері, похапцем треба було швиденько відкрити двері. Я знав, що там гачок, потрібно руку простягнути й відкрити. Але я забарився, забув у такій суєті. Мені довелося перелазити через паркан, а він високий, психував, що не міг нічого зробити. Я якось переліз через сусідський паркан, відкрив кватирку, але матері не виявилося, вона була вже в підвалі.

До пізнього вечора стрілянина не вщухала. Ми з підвалу в підвал туди-сюди бігали. А на ранок моя матір каже: «Вов, йди сюди, глянь, що там таке». Я дивлюся, а тут стирчить ракета «Граду», за півметра від будинку в відлив встромилася, карнизи позбивала. Там ще півметра – саме, де мамка спала, одразу б її пробило наскрізь. Усі банки полопалися, як впала ця ракета. А якби вона вибухнула?! Це чудо!

Мрію, щоб швидше закінчилася ця війна, настав мир. На тому боці багато родичів залишилося, і в інших так само, як у мене.

Через війну змінилося ставлення до життя. Досі прислухаюся, чи не стріляють, чи не брати речі й тікати кудись. Ось це змінилося. З’явився цей постсиндром, або воєнний стрес. Важко. У мене дитина перелякалася, коли стріляли. Але це пізніше було, коли прилетіло на сусідні вулиці о третій годині ночі, і вона перелякалася, досі... Не знаю, що й робити. Вона кричить ночами постійно, сорочку мені [тоді] розірвала (вона зі мною спала саме), так перелякалася. Що мені зараз із нею робити? Як її відновити після цієї війни?

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Тошківка 2014 2015 Текст Історії мирних чоловіки 2014 2015 зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій