Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ксенія Вікторівна Шумна

«Щоночі були обстріли – я майже не спала»

переглядів: 103

Мені 32 роки. Я музикантка. Працюю в Миколаївській філармонії. До війни жила в Миколаєві у гуртожитку. 24 лютого росіяни обстрілювали мій район. Я міцно спала з берушами у вухах, тому не чула, як евакуювали мешканців гуртожитку. Коли прокинулася, побачила, що на чотири поверхи залишилося менше десяти осіб. Я залишалася в Миколаєві пів року. Щоночі були обстріли. Я майже не спала. Коли стало зовсім нестерпно, поїхала на свою малу батьківщину – до Полтави. 

Найбільше труднощів було з водою. У березні перебили водопровід, по якому вода надходила з Дніпра до Миколаєва. Я ходила до джерела. На зворотному шляху потрібно було підійматися на гору з повними баклажками. Це було важко. До того ж, навколо лунали вибухи.

Пізніше був організований підвіз води з інших міст. Через декілька місяців з крану потекла солона й смердюча вода. В ній навіть купатися чи мити посуд було страшно. Зараз вода набагато краща, майже не солона, але все ще має жовтуватий колір і дивний запах. Я мию нею посуд, але потім споліскую його свіжою водою зі свердловини. 

Я жодного дня не голодувала. У Миколаєві неодноразово отримувала польську гуманітарну допомогу. Кілька разів філармонія видавала гуманітарку. У Полтаві отримувала продуктові набори від Фонду Ріната Ахметова. Я вдячна всім за допомогу. 

Філармонія відновила роботу. Коли не було змоги проводити концерти в Миколаєві, ми їздили на захід України. У грудні давали концерти в Нідерландах. Грали українську музику. Кожен концерт починали з гімну України. Нас, дівчат, наполегливо просили залишитися в Нідерландах, обіцяли створити всі необхідні умови для життя, допомагати. Однак ми повернулися на Батьківщину. 

Зараз у Миколаєві не так багато концертів. Тому я здебільшого мешкаю у Полтаві. Більшість концертів проходить у бомбосховищах.

Мені здається, що війна закінчиться нескоро, хоча й хотілося б, щоб якнайшвидше.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Миколаїв 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій