Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Вікторівна Куделя

"Шокувало те, що ми тепер будемо жити під гнітом російських окупантів"

переглядів: 95

Я літня людина, пенсіонерка, інвалід другої групи. До війни жила, як і більшість пенсіонерів, - магазин, аптека, лікарня. Мешкала у Маріуполі. 

Довелося пережити бомбардування і руйнування. Я жила на другому поверсі. У мене покрівлю розбило, вікна і балкон також. Все навколо стале чуже, неукраїнське. Були труднощі з продуктами і з ліками. Була така обстановка, що тяжко стало перебувати у рідному місті. Жила ніби не вдома, а у пустелі. 

Кожного дня гуділи російські літаки над головою, все навколо вибухало, стіни тряслись, штукатурка сипалась. Доводилося сидіти у підвалі. 

Світла, води і газу не було. Було дуже холодно, бо не стало опалення і вікна вибило вибуховою хвилею. Не було хліба, ми сиділи голодні. Люди ходили худі, голодні, з опущеними головами, ніде було взяти шматочок хліба.

Шокували обстріли і те, що ми тепер будемо під гнітом російських окупантів, що не наша держава буде, а режим агресорів. Я не уявляла собі такого життя. Дуже хотілось, щоб Україна перемогла у цьому протистоянні, щоб повернулось мирне життя, яке було до війни. 

Донька шукала перевізників. За три місяці ми їх ледве знайшли. Один чоловік погодився взяти і мене. У Василівці окупанти дуже затримують, дуже було важко проїхати цей блокпост. Дякувати Богу, ми все витримали і потрапили до Запоріжжя. Я рада, що живу зі своїми українськими людьми. 

У Запоріжжі нам дають гуманітарну допомогу, дякую вам. Люди такі чуйні, такі доброзичливі, як рідня. Велике дякую за вашу підтримку, за те, що людям допомагаєте. 

Я сподіваюсь, що війна закінчиться скоро, що нашу землю відстоять наші воїни. Дуже б хотілось, щоб нашу країну повністю звільнили від російських окупантів. 

Дуже хочу, щоб Маріуполь, як і вся Донецька і Луганська області повернулися додому, в Україну.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій