Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Карина Ольховська

"Щодня щось дуже страшне відбувалось у нашому рідному місті"

переглядів: 74

Ольховська Карина, учениця 10-А класу, КЗ «Харківський ліцей №55 Харківської міської ради»

Вчитель, що надихнув на написання есе: Надточій Ірина Володимирівна

Війна. Моя історія

Ти зайшов у мій дім, і з якого це права?
Це моя територія, моя земля!
Це моя Україна, це моя держава!
Ти загарбник… І серця у тебе нема…
Ти зайшов у мій дім, гість непроханий, ворог!
І брудними черевиками просто по моїй душі…
І брудними руками, що вкрилися плямами крові,
Гарячково обстрілюєш серце моєї землі…!
Та невже не боїшся найвищої кари?
Що настигне, настигне, повір, як наступить твій час,
Замаскований вовче, забутої Богом отари,
Пам’ятай – з нами Бог, а це значить, що небо за нас!!!

(Г. Я. Британ)

Мене зустріла війна вдома - у рідному місті Харкові. Ще звечора я готувалися йти до школи: виконувала домашні завдання, складала рюкзак, але ранок виявився не такий як завжди... Прокинулася я від слів мами: «Доню, прокидайся, почалася війна..." Я спочатку не зрозуміла що коїться. У сусідній кімнаті заплакав п’ятирічний братик. Було чути як метушаться сусіди. Почалися збори…

Думала, що це тільки на кілька днів. Нічого з собою не брала, лише телефон та зарядку, боялася включати світло. швидко схопили речі, які були під рукою, спустилися сходами, вийшли на вулицю до автомобіля. На подвір’ї було темно, було чути вибухи, страх переповнював.

Бачила, що біля нашого під’їзду та сусідніх теж люди з дітьми сідають в машини і їдуть. Виїхати з міста було вже важко, хоча це було рано-вранці. Паніка, кілометрові затори, люди біля банків, магазинів, аптек, дуже багато автомобілів стояло біля автозаправок. Пальне було в обмеженій кількості. Виїжджаючи з міста, вибухи не припинялися. Усі були в напруженні. Ми поїхали в Полтавську область, хоча і там звуки вибухів були чутно, адже знаходились ми на кордоні з нашою Харківщиною.

Увесь день провела читаючи новини, телефонувала знайомим, рідним, друзям. В чаті з однокласниками була з п’ятої ранку велика переписка, про те, що коїться в Харкові. Дзвонила до своєї подруги, яка залишилася вдома, в місті, разом зі своєю мамою та бабусею вони були під обстрілами. переховувалися в підвалі будинку. Усі хвилювалися за дім, за місто, за країну.

Щодня щось дуже страшне відбувалось у нашому рідному місті Харкові й області, інших містах України. Обстріли не припинялися, а навпаки ставали все частішими й потужнішими. Зруйновані будинки, вулиці міст і сіл, кількість поранених і загиблих дорослих і дітей зашкалювала. Сльози, крики, розпач великих і малих... Переповнені вокзали, евакуаційні потяги і автобуси курсували безперестанку, підвали і платформи станцій метро стали для містян другою домівкою.

Я дуже хвилювалася, плакала, хотіла додому. У травні батьки зібралися поїхати до Харкова на декілька годин, треба було закрити пошкоджені вікна у квартирі, бо ми жили на Салтівці, а цей район дуже потерпав від обстрілів. Побачене шокувало...Наш квітучий мікрорайон, де було стільки людей і дитячого сміху був безлюдний і побитий. Розбомблена школа, пошкоджені сусідні школи і дитячі садочки, майданчики, вирви від мін, будинки без вікон і з вигорівшими квартирами... Ці нелюди забрали все - життя дорослих і дітей… Люди загинули від поранень на вулицях, на зупинках, в будинках...

Декілька днів виявилися тижнями, місяцями... Ми були в Полтавській області з лютого до серпня місяця. Згодом батьки вирішили переїхати до Полтави. Мені спочатку не сподобалося це місто, воно, чесно кажучи, і зараз мені не подобається, бо дуже-предуже хочеться до рідного Харкова. Мій молодший брат звик, познайомився зі своїми однолітками - хлопчиком з Харкова і дівчинкою з Бахмута, бо вони такі як ми, теж тікали від війни. Я не звикла в цьому місті і звикати не буду, моя домівка в Харкові! Коли вперше вночі почула повітряну тривогу в Полтаві, то дуже злякалася! Але час минув, і я вже звикла, і рідні теж. Не думала, що до цього взагалі можна звикнути.

Дуже хочемо, сподіваємося і віримо в те, що повернемося додому! Низький уклін нашим сильним, мужнім, хоробрим захисникам і захисницям України, всім тим, хто боронить і боронив нашу країну! Вони - НАШІ ГЕРОЇ!
Ми віримо в перемогу і переможемо обов’язково!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи перший день війни Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій