Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
В’ячеслав Петрович Чорний

«Щодня привозили по дві сотні тіл і ховали у братську могилу»

переглядів: 120

До восьмого квітня 2022 року ми з дружиною жили у Маріуполі. Я працював на станції переливання крові. Цілодобово під обстрілами добував соляру для енергозабезпечення станції. Ми «позичали» її в Донецької обласної лікарні: у них поряд був підбитий бензовоз, тому в нас була така «стежка життя». З каністрами бігали по соляру, щоб станція не зупинилася, бо ж були поранені – і військові, і цивільні.

Не було світла, води, тепла. Якось я добу відчергував, прийшов додому, аж тут обстріл. Прилетіло в четвертий і шостий під’їзди. І в нас під балконом розірвалося, повибивало вікна. Ми з дружиною пішли знову на станцію переливання крові. А наша працівниця Олена Клименко, яка зараз там головний лікар, колаборантка, відправила нас додому, мовляв, мої послуги більше не потрібні. Я відповів, що вдома немає де сховатися. Хотів лишитися в кімнаті, де чергував. А вона сказала: «Твою кімнату вже зайняла я». Вона привезла свою маму, сина, невістку, а нас виперла на вулицю. «Звичайно, – кажу, – коли ми з хлопцями 400 літрів соляри наносили, то я вже не потрібен». Сусіди називали мене Бандерою і погрожували, що здадуть мене.

Так ми з жінкою повернулися додому. Отак вісім діб, поки тривала оборона нашого 17-го мікрорайону, ми під обстрілами у спальній кімнаті й відбули.

У квартирі було 0,3 градуса. У залі було ще холодніше, там вода замерзала. Ми спали одягнуті, в шапках, під ковдрами – виживали як могли.

У нас був маленький мангальчик, я його на балконі поставив. Дрова з гаража приніс. І ми раз на два дні щось готували, могли гарячого чаю попити.

Коли бої стихли, ми з дружиною восьмого квітня виїхали. Самі, без колони, через Оріхів, Пологи. Проїхали понад 20 блокпостів. Надивилися всього.

Зараз ми тимчасово проживаємо у місті Теофіполь Хмельницької області. Мешкаємо в готелі, тут нам виділили кімнату. Умови хороші. Організація ЯМаріуполь допомагає продуктами, і грошова допомога надходить – українська і закордонна. Фонд Ріната Ахметова також надав нам матеріальну допомогу, коли я повідомив про загибель сина.

Діти й онуки залишилися в Маріуполі. Молодший син мешкає у нашій квартирі, а середній був працівником «Азовсталі», він загинув. Тіло знайшли третього квітня. Та місця поховання, про яке повідомили деенерівські «слідчі», й таблички з номером молодший син не знайшов. Стало відомо, що там привозили по дві сотні тіл щодня і ховали в братську могилу. Від нього довго не було жодної звістки, і ми сподівалися, що він десь у полоні чи в тюрмі. Найстарший син – учасник АТО 2014-2015 років, зараз служить у теробороні.

Віримо у Перемогу й швидше повернення додому. Впевнений, що війна закінчиться цього року. У нас четверо онуків, нам є для кого жити. А всі колаборанти відповідатимуть перед законом. Їх засудять, і вони отримають те, на що заслужили.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація фільтрація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій