Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віра Михайлівна Лисота

«Щодня хтось отримує поранення або гине»

переглядів: 88

Віра Михайлівна з рідними вирішила виїжджати з Преображенки, коли дізналася, що вороги вже у сусідньому містечку. І це було максимально правильним та своєчасним рішенням, бо нині у Преображенці щодня гинуть люди. 

Мені 65 років. Я жила в селі Преображенка Оріхівського району. 

24 лютого я зранку ввімкнула телевізор і дізналася, що почалася війна, потім зателефонувала дітям. 

Ми сильно боялися, не знали, що робити. Не очікували, що таке може бути. Сподівалися, що будуть якісь переговори.

Коли вже в Пологи зайшли окупанти, а в Омельнику, що за сім кілометрів від нас, розстріляли пошту, в якій знаходилася дівчина. Сільський голова поїхав туди, щоб роздати хліб, і ледь повернувся, ми вирішили виїжджати. Спочатку в підвалі сиділи, не хотіли їхати. А коли племінниця сказала, що російські військові вже в Омельнику, ми швидко зібралися, сіли у своє авто й поїхали.

Нам розповіли, що в наше село прилетіло три ракети. Нашого сусіда вбило, дівчину поранило, чоловіка іншої сусідки також вбило, а її відвезли в Запоріжжя.

Зараз ми у Запоріжжі. Тут і житло шукали, і одяг. Спочатку поїхали на захід України, але там дуже дорого, тож ми повернулися в Запоріжжя. Нам вислали одяг з дому. Потім чоловік сам починав прориватися, домовився з сусідом і поїхав в село.

У нас в будинку вікон немає, дах підняло, гараж згорів, паркан і все навколо побито – тільки стіни стоять. На городі снаряд вибухнув – сусіда, кажуть, прямо навпіл перебило.

Пізніше я дізналася, що і його син, який захищав Батьківщину, також загинув. Взагалі, з тих людей, які залишилися в селі, щодня хтось отримує поранення або гине.

Діти наші виїжджали також, а потім повернулися. Зараз ми всі разом в Запоріжжі. Надіємося, що скоро все це закінчиться, може, щось від будинку залишиться.

Найбільше бажання – щоб закінчилася війна і ми повернулися додому.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Преображенка 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій