Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Вероніка Володимирівна Бабій

«Щоб виїхати, потрібно було вгадати час без артобстрілів»

переглядів: 82

Нікополь обстрілюють постійно, тому у місті майже не залишилось мешканців

Мені 18 років, я навчаюся на психолога в місті Дніпрі. Зараз тут тимчасово проживаю. До війни мешкала в Нікополі. Тепер там - постійні обстріли. Я боюся за своє життя. 

Пам’ятаю, як 24 лютого зранку забігли в кімнату мої батьки й стали говорити, що почалася війна. Сказали, щоб я зібрала необхідні речі, з якими можна під час обстрілу побігти в укриття. Моя мама була на подвір’ї й бачила перші ракети, які пролітали над головою.

Найбільше шокував момент, коли вперше прилетіло. Це був березень. Прилетів великий снаряд, і тряслося ледь не все місто, а небо було червоним і в диму. Вдруге шокувало, коли я йшла по вулиці й почула гуркіт. 

Піднімаю голову й бачу, що наді мною пролетіло три крилаті ракети, потім - ще дві. Я дуже перелякалася. Поряд не було жодного сховку. Я просто присіла й закрила голову руками.

Переломним моментом стало те, що поряд із нашим будинком впали ракети. У сусідів повибивало вікна. Ми зрозуміли, що з Нікополя потрібно виїжджати. Більшу половину війни жили вдома. А коли постійно стало прилітати, то люди масово почали виїжджати з міста. Нікополь зараз майже порожній, бо там неможливо жити.

Щоб виїхати, потрібно було вгадати час без артобстрілів. Бо коли обстрілюють, не працює автовокзал і неможливо вчасно виїхати.

Спочатку я думала, що війна скінчиться через місяць-два. А вже пройшло більше року. Ніхто не знає, що в росіян у голові. Думаю, що ще доволі довго триватиме війна.

Хочу зустрітися з близькими й рідними людьми, і щоб ми разом пішли на природу, як це було до війни. Хочу, щоб усі повернулися живими з фронту. І щоб нарешті не було сирен, від яких холоне кров і пітніють долоні.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Нікополь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло робота внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій