Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Микола Григорович Романко

«Шкода, що місто руйнують: батьки його будували»

переглядів: 111

Я з міста Краматорськ, пенсіонер МВС. Жив, працював усе життя. Дружина виїздила з міста, коли почалися обстріли, а я весь час був удома.

24 лютого минулого року о четвертій чи п'ятій ранку почали бомбити місто, понад містом — військові об'єкти там, мабуть. 2014-го року вже потрапляли у війну, й знову потрапили. Дуже погано, хочеться миру, та що робити?

Ми втомилися жити у постійному нервовому напруженні. Вночі спиш — і прокидаєшся. Вдень бояться люди. Через день ракети прилітають. Шкода, що місто руйнується; батьки ж будували його! Багато діточок малих повивозили, дружини знайомих повиїжджали за кордон, на Західну Україну. Хочеться, щоб уже швидше ми перемогли, але дивитись на все це тяжко.

Найбільше шокує, коли бачиш, як довкола руйнуються будинки й гинуть люди. Як на це можна дивитися? Найтяжче — це життя людей, дітей і дорослих.

Проте під час війни бачу, що люди почали допомагати одне одному: сусіди — сусідам, хто де, допомагають хворим, літнім людям. Багато людей підгодовують тварин, як от я, наприклад. До війни ми якось відокремлено жили, а зараз стали жити дружно, стали добрішими, суспільство консолідувалося. Напевно, це єдиний позитивний наслідок цієї війни.

Проти стресу допомагають дві речі: спілкування з людьми — хай би й телефоном, — і валер'янка. Як можна виміряти психологічний стан, коли всі навкруги такі ж, як і ти?  Знаєте, страждання людей до миру не наближають. На цей час я розумію, що нам треба перемогти, та й по всьому.

Я не бачу закінчення війни наразі. Коли вже вік за п'ятдесят, то бачиш, що у цьому плані важко. Тому не знаю, як війна закінчиться. Страждання людей до миру не наближають. На цей час я розумію, що нам треба перемогти, та й по всьому. Просто так загасити конфлікт — не допоможе. Треба хіба з неба якесь рішення, щоб зупинилося все. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Краматорськ 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій