Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Дмитро Максютин та Наталія Нагорна

"Сестра й мама живуть у Росії. Я перестала з ними спілкуватися"

переглядів: 19

24 лютого в Дніпрі – день жалоби. Напередодні других роковин початку повномасштабної війни армія РФ атакувала ударним дроном одну з багатоповерхівок на лівому березі міста. Загинули двоє людей: 58-річна жінка та 68-річний чоловік. Тіла обох уже дістали з-під завалів. Повністю зруйновано частину одного під’їзду. Жителів сусідніх – відселяють, бо жити в їхніх квартирах наразі неможливо. Мешканці кажуть: навіть два роки тому, почувши перші вибухи в Дніпрі, не були так розгублені й не думали, що побачать війну аж так близько. Матеріал Радіо Свобода.

Дмитро Максютин та Наталія Нагорна мешкають у під’їзді, що сусідить зі зруйнованим. О другій ночі прокинулися від далеких вибухів. Потім почули характерний звук «шахеда». Далі був спалах і гучний вибух, розказує Дмитро. Їх налякало, але квартиру не зачепило.

Сестра й мама живуть у Росії. Я перестала з ними спілкуватися

Дмитро і Наталія

"Думали, лише ґанок зруйнований. А підняли голови вгору – а там двох поверхів немає", - Дмитро Максютин.

«Вискочив на балкон, бачу: горить, на подвір’ї уламки. Вискочили на вулицю, гасити пожежу. Думали, лише ґанок зруйнований. А підняли голови вгору – а там двох поверхів немає», – каже Дмитро.

Подружжя прожило у своїй квартирі усі два роки повномасштабної війни – нікуди не виїздили. Навіть не могли уявити, що удар російської армії припаде саме в їхню багатоповерхівку: район тихий, лише житлові будинки і парк. Під час тривог ховалися в комірчині та коридорі.

Сестра й мама живуть у Росії. Я перестала з ними спілкуватися

Сонце й веселка, намальовані на майданчику поблизу пошкодженого будинку

У другу річницю повномасштабної війни, кажуть чоловік та дружина, не відчувають нічого, окрім злості. А ще – образу на родичів, які живуть у Росії.

Сестра й мама живуть у Росії. Я перестала з ними спілкуватися

На руїнах будинку

"Нам треба побільше зброї, щоб закінчилася війна", - Дмитро Масютин.

«Лише злість. Нам треба побільше зброї, щоб закінчилася війна», – говорить Дмитро.

«У мене сестра й мама живуть у Росії. Я перестала з ними спілкуватися 10 березня 2022 року. Вони не розуміють нас. Нема сенсу щось доводити – вони живуть ніби в країні рожевих поні», – додає Наталія.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій