Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Менжунова

«Із цим хлопчиком ми вчилися. І ось людини немає»

переглядів: 809

Війна для мене – це втрачені життя, велике горе, внутрішня порожнеча та якийсь крик, який не має звуку. Ти кричиш, але цього не чути.

Війна на Донбасі почалася, коли в нас намагалися штурмувати міську раду. І колись я думала, що це взагалі неможливо. Війна десь далеко, може, в Сомалі, Афганістані, Пакистані, але вона неможлива в Україні. 9 травня 2014 року, коли у нас були танки в місті, я зрозуміла, що війна дуже близько. Також був обстріл Лівобережного району, і там дуже багато постраждало мирних жителів. Я розумію, що війна вже тут, у моєму будинку. Ось така в нас реальність.

Найбільше запам’яталася моя робота. Я працювала тоді з жінками, які пережили домашнє насильство. Пам’ятаю свої перші перетини військових блокпостів, заміновані поля, де люди не можуть нічого посадити й виростити, пам’ятаю травмованих дітей, що плачуть. Потім ці історії жінок, які втратили близьких... Загинув мій однокласник, який пішов на війну. Це було дивне відчуття. Із цим хлопчиком ми вчилися. І ось людини немає.

Пам’ятаю, коли над містом літаки військові літали. І нам було страшно, що зараз почнеться бомбування. З мамою ми збирали рюкзак, були готові все залишити й кудись бігти. Така мить не настала, ми залишилися вдома, але були завжди напоготові.

Потім я їздила по роботі в інші країни світу – в Індію, Шрі-Ланку, де була волонтером. І коли я їхала далеко від будинку, то постійно хвилювалася за близьких. У нас же зараз інше розуміння, що насправді цінне, а що ні.

Ми вдячні за те, що в нас є зараз, що наші близькі живі і здорові. І [сталася] переоцінка значення незалежності України.

Я навчилася бути вдячною за те, що в мене є, і не скаржитися. Тому що коли я чую історії інших людей, то розумію, що ситуації можуть бути набагато страшніші.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 Аудіо Історії мирних жінки 2014 переїзд безпека та життєзабезпечення
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій