Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марина Олександрівна Кононенко

«Розбили ферму: багато корів загинуло, деякі - втекли. Тварини ревли, це було моторошно…»

переглядів: 65

24 лютого ми були вдома. Село, де жили, знаходиться 8 км від кордону з росією. Перший місяць все, що летіло на Харків, летіло над нами. Було дуже страшно, сиділи в погребі, світла не було… Спати лягали одягнутими. Постійно були під тиском, що зараз заїдуть в село вороги. Але нас врятував міст, через який танки і важка техніка не змогли проїхати.

Дуже шокував день, коли розбили ферму. Багато корів загинуло одразу, багато було поранено, а більшість - втекли по лісі, полях. Тварини ревли, бо їх треба було доїти, вони мучились, це було моторошно і до сліз шкода їх.

Дорога на Дергачі була закрита через постійні обстріли, тому полиці магазинів були пусті вже в перший день. Хліб пекли вдома без дріжджів, але нам здавалося, що він дуже смачний. У підвалі були закрутки і овочі, тому ми не голодували. Важко було моїй мамі, яка потребувала ліків, запасів вистачило на тиждень.

У квітні ми змогли виїхати до Луцька: я, моя мама і донька. Чоловік залишився вдома, він працював в сільському господарстві.       

Після того, як зруйнували у селі мій будинок і будинок моєї мами, я втратила мрію повернутися додому. Була така пустота, безнадія і я вирішила, що треба перезавантажитися. Я з донькою поїхали в Карпати і зробили сходження на Говерлу. Це було дуже важко, ми потрапили під грозу, потім сніг, але те, що ми це подолали, було символічно. Я вірю, що і Україна все переможе і буде вільною і незалежною.

У мирний час я була директором школи мистецтв і керівником народного фольклорного ансамблю. Школу зруйнували, освітній процес зупинили. Я залишилася без роботи. В Луцьку працювала на базі відпочинку і давала уроки дітям.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харківська область 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд зруйновано або пошкоджено житло поранені психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення непродовольчі товари 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій