Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Іванівна Загреба

«Росіяни зупинили колону - дочка подумала, що їх розстріляють»

переглядів: 63

Ми жили в Маріуполі. Я в квартирі, а дочка в приватному будинку, вона заміжня. Квартира моя згоріла, як і будинок. Здається, орки його вже знесли. 

Коли влучила ракета у сусідній дім, ми звідти виїхали. Спочатку були у дочки. Звідти поїхали у центр, але там почалися сильні бомбардування: розбомбили драмтеатр, сусідній будинок. Ми сиділи буквально під вогнем. Почали літати літаки, скидати бомби. Було моторошно. Спочатку влучила ракета у сусідній дім, потім снаряд «Граду» - за два будинки від нас. Стрес, звісно, був жахливий. Так ми прожили два тижні і вирішили виїжджати. 15 березня ми поїхали з Маріуполя.

У Маріуполі їли раз на день по пів тарілки супчика або одну картоплину. Заощаджували, тому що ми не знали, скільки там будемо. Нічого страшного. Живі. Зате схудли.

Ми виїхали у дуже великій колоні. Не знаю, скільки годин ми виїжджали із Маріуполя. Дуже важко було. Їхали двома машинами: доччиною і зятевою. Я їхала із зятем, а дочка везла внука і жінку із тримісячною дитиною. Доїхали до Токмака. Там орки зупинили нашу колону, вишикували у ряд усіх водіїв і сказали: «Три кроки назад». Дочка подумала, що їх розстріляють. У них перевірили документи, і нас усіх відправили у монастир. Там ми переночували, а зранку продовжили дорогу до Запоріжжя. Ми проїхали більш-менш спокійно, а наступну колону, яка їхала за нами, обстріляли.

Тепер ми живемо у Полтавській області, у селі. Тут живе мій брат. Він нас запрошував ще на початку війни. Дочка працює у Дніпрі. Ми тут із собаками й котами. Забрали з Маріуполя всіх своїх тварин. Їх не покинеш - шкода. На початку червня померла братова дружина.

Сюди приїхав наш старший брат із Маріуполя. Нас було троє в родині, і ми тепер усі зібрались на старості років тут, у батьківському будинку.

Я хочу, щоб війна закінчилась швидше, щоб можна було повернутися додому. Хоча дому немає. Дуже хочу повернутися у Маріуполь. Ми всі любимо наше місто. Я там прожила сорок років.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення харчування дітей житло літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій