Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ірина Третяк

«Росіяни приходили до сина з обшуком»

переглядів: 84

Я з чоловіком, дітьми, онуками й мамою виїхала з міста Пологи Запорізької області в Запоріжжя. 

Перше бомбардування було сьомого березня. Згодом зникли вода і світло. По воду ходили до башти. Друг сина возив гуманітарну допомогу із Запоріжжя в Пологи. Моя донька передавала через нього продукти й медикаменти. Пізніше окупанти нічого не дозволяли передавати. 

Син виїхав другого квітня, бо напередодні росіяни приходили до нього з обшуком. Ми залишалися вдома до третього травня. 

Окупанти нагнали багато техніки, самі ходили вулицями. Моїй мамі 85 років. Їй було тяжко дивитися на це. Онуку тоді ще не було 18 років. Я боялася, щоб з ним нічого не трапилося. 

Син добирався до Запоріжжя через Оріхів, а ми – через Василівку і Токмак. Виїхали о сьомій ранку, а о першій годині ночі були в Запоріжжі. Нас зустріли поліцейські й показали дорогу. Волонтери надали нам нічліг, а вранці діти забрали нас. Ми вивезли кішку, а песика довелося залишити, бо з ним нас не взяли б на квартиру. Його вже немає: він дуже боявся бомбардувань. 

Ми спілкуємося зі знайомими, які залишилися в Пологах. Вони дуже шкодують, що не виїхали. Розповідають, що росіяни приходять і беруть, що хочуть. Переживаємо за родичів, які живуть в окупації. 

До війни я працювала в сільському господарстві. Зараз – на пенсії. Чоловік також пенсіонер, але він працює. Я дбаю про маму і вишиваю – це відволікає мене. Та коли подивлюся новини, плачу. За будинок переживаю. Хочу повернутися в рідні Пологи й більше нікуди не їздити. Діти та внуки не дають падати духом, підтримують.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти перший день війни їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій