Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олеся Олександрівна Мусієнко

«Росіяни на очах у дітей стріляли по горобцях»

переглядів: 50

Стрільбою по горобцях окупанти "заспокоювали" українських дітей, які дивились на них наляканими очима

Ми жили в Маріуполі. У мене є дорослий син і чоловік. Син - студент Маріупольського гуманітарного університету, чемпіон світу з тхеквондо.  Я – діючий адвокат. До війни у нас були плани, навчання, робота. Коли почались обстріли, ми не розуміли, що це справжня війна. Наступного дня ми зібрали тривожні сумки і разом з близькими друзями та кумами пішли до підвалу. Там ми прожили до 11 квітня. Нас разом було 16 чоловік: вісім дітей і вісім дорослих.

Дякувати Богу, що ми згуртувались – це дало нам змогу вижити. Над нашим підвалом було кафе, там ми брали питну воду. Запаси їжі кожна родина привезла з дому. Ми збирали дерева і готували прямо на багатті. Уся їжа була порахована і розподілена на сніданки й вечері– ми дуже економили, бо не знали, що буде з нами далі.

Виїхати в бік України ми вже не мали змоги, тому що Лівий берег був відрізаний від інших районів.

Ходили слухи про «зелені коридори», але людей, які намагались вирватись з міста, розстрілювали – якось розстріляли 19 авто з мирними жителями.

Одного дня снаряд влучив у п’ятиповерхівку, де ми переховувались. Я ніби на кілька секунд втратила розуміння того, що робиться навколо мене. Коли свідомо розплющила очі, у повітрі висів білий туман пилу. Я почала мацати власні руки та ноги, перевіряючи, чи все в мене ціле і на місці. Наступного ранку гатили БТР, танки;  на розвалини будинку прийшли російські військові. Сказали, що у нас є п’ять хвилин на збори.

Після 45 днів у підвалі ми вийшли і побачили, що місто перетворилось на руїни. Не було будівель, дерев, доріг, лікарні. Це було, як у страшному сні, і ніби не з нами. 

Російські військові нас спрямували у бік четвертої лікарні. Там було дуже багато військових. Вони йшли повз нас і казали: «Слава Росії!». Ми всі стояли в ступорі, а вони йшли і сміялись. Один глянув на найменшу дитинку, яка з нами була, спитав чому вона лякається і почав стріляти по горобцях.

Я не знаю, як вони нас там не повбивали. Нас вивозили з Маріуполя на БТРі. З нами в переносках були ще кішка й собака.

Наша дорога додому була довгою і складною: через Іспанію, Португалію. Мій тато увесь цей час жив сам у Києві. Поки ми були в окупації, нічого про нього не знали. Вже за кордоном ми дізнались, що коїлось у Києві, Бучі та Іріпіні, я була шокована. 18 травня ми повернулись до Києва, і це був найприємніший момент від початку війни.

Роботи ми зараз не маємо. Всі наші документи знищені в Маріуполі. Я не уявляю, що буде далі. Зараз я просто рада, що всі ми живі, здорові і повернулись у рідну країну.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення харчування дітей непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій