Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Мокєєва

"Росіяни грабували будинки, де не було господарів"

переглядів: 35

Село Благодатне Чорнобаївської громади, що на Херсонщині, пробуло в російській окупації дев’ять місяців. Росіяни самі обстрілювали населений пункт, щоб видати це за дії ЗСУ, кажуть місцеві. За цей час у селі понівечили кілька десятків хат, загинули люди.

Усього в селі мешкало до тисячі людей, а під час окупації було 170. Що пережили вони з березня по листопад 2022-го, як зустрічали звільнення та чи оговталося село від пережитого? Матеріал Радіо Свобода.

Наталя Мокєєва – завідувачка місцевої бібліотеки. В окупованому Благодатному їй довелося провести кілька місяців. На три місяці вона виїздила до брата, але потім не витримала – повернулася додому. Рятувало рукоділля і маленький радіоприймач, з якого можна було почути українські новини.

Росіяни грабували будинки, де не було господарів

Наталя Мокєєва

"У мене був маленький радіоприймач, я його вмикала ледь-ледь, щоб послухати новини", - Наталя Мокєєва.

«Щоб цього всього не бачити, я відволікалася вишивкою. З ранку до ночі я вишивала картини – хрестик за хрестиком. Сиділа біля вікна, бо ж не було світла. Не було ні води, ні газу, ні зв’язку. У мене був маленький радіоприймач, я його вмикала ледь-ледь, щоб послухати новини, зачиняла вікна – не дай Боже, щоб хтось почув українську мову. Старалася нікуди не виходити. У нас тут ходили російські гроші, пропонували «референдум». Росіяни ходили й по будинках, грабували будинки, де не було господарів. Вони тут і корів забирали, і господарство», – каже Наталя.

Запам’ятала жінка й свої розмови з окупантами. Одного разу вони хотіли розстріляти її собак, другого – шукали молодих дівчат.

"Відчиняю двері: стоять чотири буряти і росіянин. Вони шукали молодих дівчат", - Наталя Мокєєва.

«Одного разу вискочили мої собачки, бо я ще підгодовувала чужих собак, – шкода було. Дві собаки вискочили – чогось вони дуже гавкали на них. Один взяв автомат і хотів стріляти. Виходжу і кажу: «Я тебе прошу, не стріляй у моїх собак». Розплакалася… Приходили і в будинок до нас. Я не пам’ятаю їхні обличчя – з переляку. Я думала, чоловік прийшов. Відчиняю двері: стоять чотири буряти і росіянин. На нозі – біла пов’язка. Вони шукали молодих дівчат. Кажу: «Ви їх тут не знайдете, залишилися одні бабусі й дідусі», – розповіла Наталя.

Росіяни грабували будинки, де не було господарів

У сільській бібліотеці навели лад

Після 10 листопада, коли Благодатне звільнили українські військові, Наталя з чоловіком прийшли до бібліотеки в будівлі сільради. Скрізь був бруд, двері й стіни – понівечені.

«Не знаю, що вони тут шукали – не тільки в бібліотеці, а й по всій сільраді лазили. Напорядкували нам тут», – говорить бібліотекарка.

Росіяни грабували будинки, де не було господарів

Наталя Мокєєва відроджує сільську бібліотеку

Зараз жінка займається відродженням бібліотеки: у приміщенні зробили ремонт, упорядкували вцілілі книги. Російськомовну літературу відокремили – її спишуть, аби на її місце придбати нову, сучасну українську книгу.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Благодатне 2022 2023 Текст Історії мирних жінки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення непродовольчі товари Обстріли Маріуполя окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій