Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Геннадій Миколайович Величко

«Російські військові хотіли розстріляти мене»

переглядів: 193

Мені 68 років. Я з Маріуполя. У мене є діти-двійнята, Руслан і Людмила. Ми з сином виїхали в місто Бучач Тернопільської області, а донька з онучкою – в Австрію. 

Ми жили на Лівому березі, неподалік від військової частини, тому з першого дня війни знаходилися під обстрілами. Ховалися в підвалі. Добре, що він знаходився не під будинком, а в дворі. 

У нас було не більше п’ятнадцяти хвилин між обстрілами, щоб сходити до туалету, розпалити вогнище й підігріти чаю. Літню кухню розбили, ще коли ми були вдома, а влучання в будинок сталося вже після нашого від’їзду. Ворота й гараж – в дірках від куль. 

Ми мали кілька власних продуктових магазинів. В один із них при нас влучило два снаряди. Ми прийшли по продукти – нас відкинуло вибуховою хвилею. Наскільки нам відомо, більш-менш вцілів один магазин на Лівому березі і павільйон у 23 мікрорайоні. 

Син виїхав раніше за мене. Я довго не хотів їхати, бо в Маріуполі похоронена моя дружина. Однак сусід вмовив. Ми виїжджали разом: сусід з дружиною і трьома дітьми на своєму автомобілі, а я на своєму з його тещею, сином і ще двома дітьми. Планували виїхати о шостій ранку, проте довелося чекати до о пів на десяту, поки стихли обстріли. Біля чотирнадцятої школи нас зупинили російські військові й ретельно перевіряли. Один із них хотів мене розстріляти за те, що я сперечався з ним, але інші його заспокоїли. Зрештою нас відпустили. 

В селі Безіменне чекали два тижні, щоб пройти фільтрацію. Двічі окупанти намагалися забрати в мене автомобіль. Третього разу виникла серйозна сутичка. Мене знову хотіли розстріляти, але вийшли люди й заступилися за мене. Врешті-решт ми пройшли фільтрацію і виїхали в Запоріжжя. Звідти я поїхав до сина на Тернопільщину. 

Я вірю, що ми переможемо. Після перемоги ми з дітьми повернемося в Маріуполь.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій