Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Олексіївна Кузнецова

«Російські танки прикривались мирним населенням»

переглядів: 161

Я жила у центрі міста. Перші влучання були по вулиці Кірова. Потім окупанти почали гатити і по центру міста.  

Найскладніше було вибратись з Маріуполя. Запаси їжі я не робила, води у нас не було.

Ми ходили до криниці, а там була каламутна вода від вибухів. Їли напівсирі макарони, навіть без солі.

Шокувало мене те, що російські танки прикривались мирним населенням. Вони якраз стояли за нашим укриттям і стріляли по Азовсталі. Снаряди буквально летіли над нашими головами. 

Зворушило те, що була взаємодопомога. Ми жили у бомбосховищі старого хлібзаводу. Там було десь дві сотні осіб. Готували загальним котлом для всіх, поки було що готувати. Люди у нас дружні.

Син наполіг, щоб я виїжджала з Маріуполя. Він жив у іншому місті, тому я була одна і мене нічого не тримало. Я пішла пішки на Нікольське. На щастя, мене підвезли, а далі знайомі дали притулок поки син не знайшов волонтерів, які змогли мене вивезти до Бердянська. Там сформувалась гуманітарна колона, і нас прямо на трасі розсадили по автобусах. Обабіч траси люди готували кашу, приносили різну їжу до автобусів, купували нам хліб. Загалом я тиждень їхала до сина в Одесу. Багато всього пережила - досі не можу прийти до тями.

Я досі здригаюсь, навіть коли грюкають дверима. Мене часто охоплює істерика. Нині стою на обліку у невропатолога, приймаю заспокійливі. Також у мене безсоння. Тут мене уже прооперували – видалили жовчний.

Я сильно чекаю на звільнення Маріуполя. У мене там залишилась подруга, каже: «Намагаємось виживати, але це - не життя». А поки я живу у сина.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я внутрішньо переміщені особи Обстріли Маріуполя їжа окупація обстріли "Азовсталі"
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій