Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олексій Дмитрович Боровой

"Російські танки наставляли дула на людей, які йшли пішки з Маріуполя з маленькими дітьми"

переглядів: 168

Сам я з Донецька, моя дружина також. Навчалися обидва в університетах, коли прийшла війна 2014 року. Ми довчилися уже в інших містах, а потім знову повернулися до Донецька. Там прожили до 2021 року, переїхали до Маріуполя. Прожили там пів року, будували бізнес: ремонтували устаткування на енергетичних об'єктах. А на початку березня 2022 року переїхали до Тернополя. 

24 лютого планували поїздку в Авдіївку у відрядження. Прокинувся о восьмій ранку, побачив пропущені дзвінки від брата - він мешкає у Київській області. Потім почув потужний вибух, ми мешкали на лівому березі Маріуполя біля Азовсталі. Ми з дружиною перевезли манеж з дитиною у коридор. Потім дивилися новини, налякалися. Сиділи вдома, не уявляли куди їхати: у Києві війна, на заході країни не було ніяких родичів. Просто сиділи і чекали. Пішли до магазина, купили продукти. Думали - перечекаємо. 

На початку березня ми побачили як з підвалу нашого будинку евакуюють жінок і дітей, перевозять на правий берег Маріуполя. Наші солдати нам сказали, що залишатися дуже небезпечно. Пояснили, що фактично весь лівий берег Маріуполя - це було поле бою. Ми взяли дуже небагато речей, зібралися за десять хвилин і поїхали. Спершу на правий берег міста, переночували, а потім уже поїхали через Гуляйполе у Запорізьку область, і далі - на захід. 

Нам вдалося виїхати. Ми не знали толком дороги. Спочатку їхали самі, потім - колонами. Маріуполь уже був в оточенні, то ми їхали через русню. Нам пощастило: у нас було небагато речей, тому нас пропустили. Нам навіть дорогу підказали. Ми кружляли годин шість. Ось так ми виїхали до Гуляйполя, а звідти - до Дніпропетровської області. А потім уже на захід. 

Дуже запам'ятався один момент. Коли ми виїжджали з Маріуполя, ми всіх кликали їхати з нами. І ніхто не поїхав. Я не знаю долі тих людей, бо будинок наш знищили. 

Я ще дуже запам'ятав людей, які йшли пішки з Маріуполя. З маленькими дітьми, з візочками, з якимись тюками - просто йшли пішки. Як вони дісталися я не знаю. Я дуже сподіваюся, що вони дійшли до позицій наших військових і звідти вибралися. Поруч їхали російські танки, окупанти розвертали дула танків на нас і на цих людей. Може, коктейлів Молотова боялись. Було дуже тяжко дивитися на цих людей, які йшли пішки невідомо куди. 

Шокували ракетні обстріли. Це ми ворогам ніколи не пробачимо: Дніпро, Вінниця, вокзал у Краматорську. 

Я у Тернополі працюю менеджером з продажу. Продаю матеріали для водопостачання, опалення, водовідведення. 

Маю велику надію, що 2023 рік стане роком Перемоги України. Дуже б хотілося повернутися до українського Донецька. Але поки будемо залишатися в Тернополі, розвивати якісь бізнес-ідеї, заробляти гроші і ростити дитину. 

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій