Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Марія Олександрівна

«Російська техніка була скрізь: біля нашого будинку, біля кожного магазину й ринку»

переглядів: 213

Я жила з батьками в місті Бердянськ Запорізької області.  

У перший день війни ми прокинулися від вибухів. Того дня скрізь були черги. Люди скупляли продукти й ліки. Через три дні російська армія окупувала наше місто. Їхня техніка була скрізь: біля нашого будинку, біля кожного магазину й ринку. Над містом кружляли ворожі літаки. 

Значно зросли ціни на продукти й побутову хімію. Потім окупанти замінили наші товари на російські. Вони були жахливої якості. З початку березня зникло світло й газ. Ми сиділи в холодній хаті. Майже місяць не було зв’язку й інтернету. Через це я не могла навчатися. 

Я виїжджала з татом. Ми проїхали 21 російський блокпост. Це було дуже складно, бо на кожному з них перевіряли телефони, документи, речі.

Майже добу ми їхали під обстрілами. З усіх боків були міни. Ми молилися, щоб доїхати живими. 

Я приїхала до свого хлопця в Полтаву. Більшість моїх родичів залишилися в окупації, і всі мої друзі теж.

Війна навчила мене цінувати життя, не витрачати час на безглузді речі й не нервуватися через усілякі дрібниці, а ще - більше спілкуватися з рідними. 

Долати стрес мені допомагає навчання й саморозвиток, але повністю позбутися наслідків стресу неможливо. Коли читаю новини про Бердянськ та інші окуповані міста, нервую. Щодня сподіваюся на закінчення війни.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бердянськ 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій