Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Юлія Малюжонок

«Разом із нашим будинком згоріло наше життя й дитинство наших дітей»

переглядів: 124

Родина фермерів насилу вирвалась з окупованого селища. Вихали на тракторі, а от всю землеоброблюючу техніку разом із домом і господарськими спорудами знищили рашисти

До початку війни ми проживали в селищі Зарічне на Херсонщині. Там я прожила 34 роки: ходила до садочка і до початкової школи, потім перейшла до середньої Архангельської школи, де й закінчила 11класів у 2004 році. Потім вступила до Архангельського професійного аграрного ліцею, де зустріла свого чоловіка і вийшла заміж. Згодом закінчила Херсонський державний університет.

Ми з чоловіком власних дітей не маємо, але вирішили створити прийомну сім'ю. З 2013 року виховуємо трьох прийомних доньок. Вони до війни учились в Архангельській школі. Чоловік - викладач Архангельського ліцею.

У нас був невеликий сімейний бізнес: займались вирощенням сільськогосподарських культур. Була своя сільгосптехніка.

Після початку війни ми змогли вигнати трактори з села до іншої області, а от техніка, якою обробляли землі, залишилась: її пошкодили снаряди, які прилітали в наше подвір'я.

24 лютого 2022 року запам'ятається на все життя. Мій чоловік запросив декілька грузових машин на погрузку зернових культур. Ми прокинулись о пів на п’яту ранку, поснідали... і вже через годину пролунали потужні вибухи в районі Інгульця та Кривого Рогу. Було чути дуже гучно, і з інтернету ми дізнались, що почалася війна.

Наші фури відкликали назад, бо сказали, що закриті порти. Наразі доля нашого зерна і соняшникового насіння невідома. Залишалося все в складі.

Пізніше ми слідкували за подіями: де знаходились оці кляті виродки - інакше їх не назвеш.

9 березня, коли мене чоловік повіз в лікарню в Велику Олександрівку до зубного з адською біллю, ми ще встигли трохи скупитись ліків, дріжджів, муки, тощо. А на ранок Велика Олександрівка вже була окупована. В нас шок....

Ми залишались вдома. Ці кляті виродки пішли через Кочубеївську ОТГ. Почались бої, і ми 10 березня залишились без світла. Потім бої почались зі сторони Високопілля. 13 березня була перша близька жертва - мого чоловіка двоюрідний брат, який проживав в Високопіллі і працював в РЕЗ.

На території РЕЗ його було і поховано, бо на кладовищі не дозволили.

Ми на той момент ще проживали в Зарічному.

Пізніше ці тварюки оселились в Архангельську в гуртожитку ліцея. І частенько почали навідуватись до села Зарічне то з обшуками - шукали бендерівців, націоналістів - то потім просили сала.

Розпитували: де, хто, в якому будинку проживає. А потім нас помічали білими тряпками… Ну, після того в нас удома вже не були - проїздили мимо. Чоловік сказав, що це були росгвардія, дагестанці. Вони жорстоко себе не поводили, принаймні з нами, але відбирали телефони.

Пізніше підірвали мости. 21березня були бої поблизу Архангельського ліцея, одна жінка загинула і одна поранена.

А 27 березня в селі Зарічне погас останній вогник - це природний газ. І де готувати їжу? Що робити?

Ми думали, що скоро – ну, ще трохи - і наші вже будуть тут. Але... орки відійшли, і перша колона машин з людьми і дітьми виїхала до Кривого Рогу, потім друга колона виїхала. А вже 5 квітня мене і дітей чоловік вивіз до міста, а сам повернувся до моїх батьків, бо треба було допомагати: вони тримали корів, телят, бичків, курей, кролів. Вони ще просиділи там до 29 квітня.

Був прильот сусіду в гараж. І все з цього гаража опинилось в нас в дворі - це зі слів моїх батьків.

На ранок вони зібрались і виїхали з села трактором. На блокпостах при в'їзді до Кривого Рогу постові дивувались: «Ви втікли з села на тракторі?» Ще й собаку хаскі мої батьки прихопили!

Наразі ми проживаємо в Кривому Розі. Наш будинок в селі Зарічне згорів. Згоріло все життя, все дитинство - моє і моїх дітей.

Є фото. Розбомблене все: всі сарайчики, всі сінники, всі гаражі. Живого нема нічого. Скот випустили на волю, навіть не знаємо - чи є хто живий.

Боже, як хочеться додому! В нас було все - ми ні в кого нічого не просили. У дітей було повноціне дитинство: батути, басейни, велосипеди, самокати, іграшки і навіть кукольні будиночки, які теж згоріли... Але ми віримо в силу ЗСУ! Дякуємо всім  організаціям, що надають гуманітарну допомогу в місті Кривий Ріг. Слава Україні!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Зарічне 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота сім'ї з двома і більше дітьми 2022 окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій