Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Владислав Олександрович Музика

«Рашисти виганяли людей на вулицю»

переглядів: 31

Російські військові дивились на маріупольців, як на звичайні рухомі мішені. Загинути можна було як на вулиці, так і вдома чи у підвалі. Люди приймали до себе тих, хто залишився без житла

Мені 22 роки. Я був студентом Маріупольського університету, вчився на магістратурі, закінчував п’ятий курс. Під час канікул їздив по різних країнах. Жив із сім’єю. У нас все було добре. Місто процвітало до 24 лютого. Потім почалась війна. 

У мене є молодший брат, йому 10 років. Мама працювала у садочку. Після початку війни ми з сім’єю майже весь час проводили у підвалі. Мені та моїй сім’ї дуже пощастило, бо у мене всі-всі зараз живі: і мама, і бабуся, і брат. Ми благополучно евакуювались до України. Я вважаю, що нам дуже пощастило. Нас спочатку прийняли у Запоріжжі. Там ми отримували допомогу від Фонду Ріната Ахметова. Зараз ми поступово стаємо на ноги та намагаємось повернутись до нормально життя. Зараз ми знаходимось у Вінниці.

Для мене 24 лютого запам’яталось розлукою з коханою дівчиною. Вона зараз в іншій країні. Зранку у мене почав розриватись телефон від месседжів, від дзвінків моєї дівчини, яка мешкала на лівобережжі. Їх район бойові дії та обстріли настигли раніше, ніж нас. Я жив на іншому кінці міста. Ніхто не міг осягнути масштабу цього жаху. У мене десь сім днів була паніка.  

Багато маріупольців до сих пір живуть так, ніби у них 25 лютого. Вони ніби і працюють, у них налагоджується життя, але психологічно вони повертаються знов і знов у ті моменти. Потрібно, щоб пройшло багато часу, щоб відійти від цього психологічно.

Мене найбільше шокувало те, що на вулиці було багато трупів, обгорілих тіл. Людей ніде було хоронити, і їх закопували просто у дворах. Я на свої очі бачив, як одна жінка просто вчинила самогубство - викинулась із вікна. Ще шокувало те, що російські загарбники просто заходили до людей у квартири, грабували їх. 

Людей виганяли на вулицю, і вони змушені були йти жити до інших людей. Ми також приймали у себе в другому домі людей, у яких не залишилось домівки. Якось намагались вижити всі разом.

У перші два тижні війни мародери буквально обікрали усе місто, винесли все з продуктових магазинів, з усіх ТРЦ все під нуль. І ті, хто до війни не зробив запас їжі, через два тижні почали голодувати. Ми мали запаси продуктів: у нас була картопля, то ми по дві картоплини в день варили і їли. З водою проблем не було. Там, де ми мешкали, були колодязі, з яких ми набирали воду. 

Ми ходили по воду під постійними обстрілами, які взагалі не припинялись ні на годину. І коли ми ходили по воду, то це був ризик  – виживемо чи не виживемо. Катастрофа була з опаленням у квартирах. 

Довго був газ, десь три тижні. Березень місяць, холод, вибиті вікна в квартирі, немає газу, світла і опалення.  Ті, хто жили у приватних будинках, протоплювали дровами. А ті, хто мешкав у квартирах, змушені були жити по підвалах. Люди хворіли через переохолодження. У багатьох багатоповерхівках не було підвалів, і люди змушені біли йти до місць масового зібрання, таких як Драмтеатр, церкви, заводи. 

У нас була дача, там можна було топити дровами. Психологічно боїшся обстрілів спочатку, а потім до цього звикаєш і вже ходиш по воду та їжу під ними. Шанси загинути від обстрілів були рівними як вдома, так і на вулиці. Про себе можу сказати, що ми десь три тижні просиділи у підвалі, бо обстріли не припинялись. У кінці березня виїхали до Запоріжжя. Через те, що довго знаходився у холодному приміщенні, я захворів і довго лікувався. 

Виїжджати було дуже важко. Виїхати до України можна було на своєму авто. Я евакуювався з сусідами на їхньому. Ми його довго приводили до ладу, бо воно попало під обстріл. Поремонтували машину і вирішили їхати. Це було десь 20 березня. Ми чули, що чоловіків з 18 років не випускають з Маріуполя, і мама дуже боялась за мене. Мене могли на блокпосту забрати російські військові. На свій страх і ризик ми поїхали.

На шляху від Маріуполя до Запоріжжя ми пройшли 15 блокпостів. На кожному з них чоловіків ретельно перевіряли. Їм потрібно було переконатись, що ми не військові. На одному з блокпостів я провів десь шість годин. Там задавали провокаційні питання, але якось відпустили. На останньому блокпості нашу колону обстріляли з мінометів.

Коли ми зустріли перший український блокпост, то люди плакали від радості. Ці емоції не передати словами! Дуже важко було адаптуватись до нормального життя після того, що я пережив у Маріуполі. Поряд з іншими труднощами був ще інформаційний вакуум. Люди зовсім не знали, що коїться в Україні. Не було ніякого зв’язку із зовнішнім світом. 

Думаю, що далі все буде нормально. Коротко можу сказати так: Бог зберіг мені життя, і я зобов’язаний тепер його не згаяти дарма. Ми повинні повернутись до нормально життя і жити ще краще, ніж до війни. Ця війна загартувала маріупольців. У нас немає іншого вибору, ніж працювати на перемогу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода здоров'я житло непродовольчі товари літні люди (60+) діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій