Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Світлана Сергіївна Випущенко

"Ракета влучила у школу, а ми жили через дорогу"

переглядів: 62

Ми з Бахмута. Мої батьки з села Бахмутського району. Тато помер 1 лютого, а 24 почалась війна. Мати залишилась сама. Село в окупації вже пів року. Маму ми забрали до себе у Бахмут після того, як там було сильне влучання і від уламків постраждало багато людей. 

Перше влучання ми почули по Часовому Яру. Бахмут розташований неподалік, і ми прокинулись від того, що почули сильний вибух. Спочатку нічого не зрозуміли, а потім нам почали телефонувати знайомі з багатьох міст України і розповідати про актуальну ситуацію. Ввімкнули новини і побачили, як президент сказав про російське вторгнення. 

У травні ми виїхали з міста. Дуже сильні були обстріли, будинок постраждав. Влучила ракета в школу, а ми якраз жили через дорогу від неї.

У травні нас попереджали, що можуть бути провокції. Ми два тижні з родиною жили у бомбосховищі музичного коледжу. Воно було глибоким і безпечним. Ходили на роботу, а ночували у бомбосховищі. Після того, як повністю розбомбили школу, від неї залишились тільки бокові стіни, ми зрозуміли, що треба виїжджати. З Бахмута ми виїхали 16 травня.

Якраз у той час були проблеми з бензином. Ми їхали машиною, були дуже великі черги на заправках. У нас був довгий шлях через багато міст країни, врешті ми опинились на Дніпропетровщині. Вдалося забрати з собою одну кішку. 

Складно було знайти роботу і житло. Морально дуже важко, розуміючи, що гинуть люди, знайомі. Мій брат пішов добровольцем у ТРО, його було поранено, наразі він у Кропивницькому у госпіталі. 

Приємно те, що є люди, які відгукуються на наші прохання. Волонтери давали корм для наших тварин, яких ми не змогли забрати з собою. Люди у Жовтих Водах, де ми зараз проживаємо, дають безкоштовно меблі, знаходять людей, які можуть їх перевезти. Люди - це велика сила.

Ми плануємо повертатися додому, якщо все буде безпечно. 

Звичайно, дуже важко і психологічно, і морально. Дуже хочеться додому. 

Ми віримо, що у нас буде щасливе і світле майбутнє у вільній Україні, у своєму рідному місті.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Бахмут 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій