Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Єва Мандзюк

«Радію тим змінам у менталітеті громадян України й сподіваюсь, що це лише початок»

переглядів: 28

Мандзюк Єва, учениця 10 класу КЗ ЗСО "Ліцей №17 Хмельницької міської ради"

Вчитель, що надихнув на написання есе - Попик Наталія Вікторівна

Чому бути українкою – це моя суперсила?

Україна… Моя Батьківщина має довгу та складну історію, яка веде свій лік ще від княжих часів. Й усвідомлення того, що народ витримав так багато випробувань, та, незважаючи ні на що, продовжує не просто існувати, а розвиватися, надихає бути гордою, що я українка.

«Народ мій є, народ мій завжди буде,/ Ніхто не перекреслить мій народ!» - написав колись Василь Симоненко. Той, який усе своє життя відчував морально й фізично тортури радянської росії…

Двадцять перше століття. Тягар російського поневолення вже вкотре ліг на плечі української нації. Вивчаючи нашу історію, з кожним днем усе більше розумію, що події сьогодення - це не перший раз, коли нам доводиться виборювати право на існування та життя на своїй території й за своїми правилами, бо ж маємо таку унікальну культуру, давню мову, глибокі традиції.

Війна триває на сході України вже дев’ять літ, а майже два роки тому вона безжально торкнулась території всієї країни. За цей час я повністю усвідомила жах, який доводиться переживати щодня, тому розумію, що кожен повинен зробити все, щоб зупинити ворога й, нарешті, обʼєднати державу під жовто-блакитним стягом.

Щоразу, дивлячись на карту світу, дивуюсь надлюдській силі та витривалості, адже росія більша за мою Батьківщину в тридцять разів, має значно більше населення, але українські воїни вже понад шістсот днів сміливо тримають оборону й угризаються в кожен метр рідної землі (на жаль, часто жертвуючи найдорожчим – власним життям).

Такі подвиги вартують величезної поваги й шани. І не перестаєш дивуватися, звідки ж ми, українці, беремо оту силу? Напевно, це і є незламний козацький дух наших предків.

На початку повномасштабного вторгнення світ давав нам три дні, мало хто вірив, що вистоїмо, але вдалося неможливе: не тільки втриматися, а й побудувати оборону, звільнити регіони й зберегти життя мільйонів, продемонструвавши, що українське суспільство згуртоване, як ніколи. Війна обʼєднала нас. «У темні часи добре видно світлих людей», - цей вислів Еріха Марії Ремарка зараз часто спадає на думку, бо вірю, що більшість українців саме такі. І разом ми сила.

Кожен виконує свою роботу: воїн, який готовий віддати життя за незалежність України, лікар, що напоготові будь-якої хвилини врятувати, волонтер, який допомагає людям, що втратили домівку, і навіть тендітна бабуся (згадала зараз свою), яка розпускає улюблену кофтину, щоб зв’язати тепленькі шкарпетки, «бо ж нашим хлопчикам холодно в окопах»…

Кожен з цих людей - справжній герой. Незламний дух українців вражає світ, адже робимо те, що нещодавно  (напевно, і нам самим) здавалось неможливим. Нація незламних не тільки сміливо чинить опір, а й активно популяризує нашу культуру, учиться сама бути українською й нарешті починає усвідомлювати, що росіяни не брати й ніколи такими не були. Великою  вадою  вважаю саме залежність від росії, сліпу віру в нормальність цієї країни. Українців русифікували протягом століть, робили це, застосовуючи найстрашніші методи: голодомори, репресії, розстріли, заслання…

На жаль, ми зрозуміли це тільки після 24 лютого й платимо занадто високу ціну. Та краще пізно, ніж ніколи. Радію тим змінам у менталітеті громадян України й сподіваюсь, що це лише початок.

Зараз найголовніше - не опустити руки, не забути, що ворог сильний і безжальний, він щодня нищить кращих синів і дочок України, висотує сили зі своїх жертв. Тому важливо тримати оборону до кінця. Упродовж  девʼяти років мої батьки не залишались осторонь подій, і я дуже пишаюся мамою й татом.

А щоденне правило допомагає не впадати в депресію: треба робити хоч щось для Перемоги - фінансово чи бодай морально підтримати когось.

Українці - дивовижна нація, неймовірно патріотичні люди, що люблять  рідне понад усе. Я пишаюсь своїм народом, щаслива, що є його частинкою. Вірю, що зовсім скоро ми залікуємо рани на кривавому тілі нашої землі й увесь світ стане свідком того, як відроджується з попелу українська нація. Хіба ж не в цьому наша суперсила?

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Хмельницький 2022 2023 Текст Історії мирних діти безпека та життєзабезпечення діти Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій