Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Кучерук

"П’ять місяців працювали без вихідних"

переглядів: 88

В січні в Дніпрі вперше проводять фестиваль бізнесів, релокованих з тимчасово окупованих територій, – Cheсk-in Dnipro. У ньому беруть участь підприємці, які втекли від війни й змогли успішно перезапустити свій бізнес або заснувати нову справу в тилу. Вони представляють свою продукцію й діляться досвідом з колегами. Радіо Свобода записало історію Олександра Кучерука.

В Олександра Кучерука з Краматорська – також швейне виробництво. До повномасштабного вторгнення Росії в Україну чоловік працював на машинобудівному заводі. Його дружина мала артковоркінг, де вона виготовляла дизайнерські речі з текстилю й проводила майстер-класи для дітей. В її майстерні було чотири побутові й одна промислова швейна машинка.

П’ять місяців працювали без вихідних

Олександр Кучерук

Коли рідне місто опинилося під обстрілами й Олександр втратив роботу, вони з дружиною стали волонтерами – почали шити речі для військових.

«Є швейне обладнання – і дружина згуртувала команду. Зробили в соцмережах волонтерську групу, громадськість Краматорська згуртувалася. Півтора місяця ми відшивали спальники, теплі балаклави, шкарпетки – все, що було потрібно військовим, теробороні, поліції. Початок березня, холодно, – шили теплі речі. Тому підремонтувати плитоноску, тому – ще щось. Потім стало складно: магазини позачинялися, тканин не було. Їздили двічі в Дніпро за рулонами тканин», – розповів Олександр.

П’ять місяців працювали без вихідних

Продукція Олександра

Зараз подружжя евакуювалося до Дніпра. Перевезли швейне обладнання й продовжили власну справу. Винаймають квартиру й приміщення для роботи. Шиють військову форму, плащ-намети, балаклави, аптечки тощо.

«Це – не суперприбутки й не суперобсяги. Шиємо те, на що є замовлення, – теплі балаклави з флісу, теплі бафи для військових. У грудні ми відшили 50 комплектів постільної білизни – і на шелтери для переселенців, і на приватні замовлення. У чому складність? Ми в Дніпрі, і ми – чужі. Навіть коли ми хотіли орендувати квартиру, ми три тижні не могли її знайти. У нас пес, а з дітьми й собаками – не беруть… Краматорськ був маленьким, компактним, а Дніпро – мільйонник, і він досить жорстокий, прагматичний. Що ж до бізнесу – складно шукати замовлення. Все тримається на якихось особистих контактах, нема стабільності. Оренда приміщення – 10 тисяч гривень, а ще – світло, зарплата працівникам. Тобто це не забавка, треба все продумувати», – розповів Олександр.

П’ять місяців працювали без вихідних

Дружина Олескандра до того ж виготовляє дизайнерські речі

Чоловік каже: вони з командою не бояться роботи – п’ять місяців працювали без вихідних. Отож зараз активно шукають замовників – і на військову, і на цивільну продукцію.

П’ять місяців працювали без вихідних

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи перший день війни Соцмережі
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій