Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталія

«Приїжджаєш до людей, а в них пошкоджений будинок»

переглядів: 180

Як би не було страшно, Наталія залишилася у місті, щоб допомагати людям, особливо біженцям. Жінка декілька разів потрапляла під обстріли, і одного разу зник страх – залишилося тільки бажання допомогти и врятувати.

Коли почалась війна? Насправді, для мене – це коли тут розпочалися події, що передували воєнному нападу. Це був страх, невідомість, було дуже тривожно. Коли в Слов’янську відбулося захоплення – все вирувало, все готувалося до того, що почнуться якісь події, але ніхто не думав, що буде війна.

На момент, коли відбувся захват нашого міського відділку міліції, мене у місті не було. Я приїхала через декілька днів. Ця подія трапилась, здається, 12 квітня, а я потрапила в місто перед першим травнем.

Коли я приїхала, то на моїй вулиці стояло три блокпости. Стояли люди в формі спецназу, одягнені в балаклави, в повній бойовій викладці – це було настільки страшно. Коли ти йдеш по вулиці і за тобою слідкують ці очі крізь розріз балаклав – це дуже страшно. І взагалі було не зрозуміло, що буде далі, як будуть розвиватися події. Ось так для мене почалася війна.

Був обстріл Краматорського летовища, воно в нас тут недалеко і все це було видно. Були постійні обстріли, вибухи, люди ховалися. Я була в Слов’янську недовго. Я не залишалася тут під час окупації, поїхала з міста через декілька днів до Харківа. Я поїхала електричкою, навіть побоялась їхати автобусом. Залишила все, що в мене було. Сподівалася, що все це буде два тижні, не більше, але мене не було в місті більше двох місяців. Коли Слов’янськ звільнився, я приїхала подивилася, що тут взагалі відбувається. Місто було розбомблене, я з біллю подивилась на все це і залишилась шукати роботу.

Після повернення в Слов’янськ я працювала в міжнародній організації PEOPLEnet і досить часто їздила в зону бойових дій. Ми працювали з біженцями. Пам’ятаю, як я приїхала і люди мене оточили – це було під час подій під Дебальцевим. Люди плакали, кричали. Одна бабуся кричала: «Подивися, в чому я приїхала!» Бабусю внук кинув в машину в халаті і тапочках, вона з собою нічого не взяла. Я бачила розпач цих людей і поверталася звідти дуже виснаженою.

Я їздила в сторону Зайцевого, дорога була досить важка. Їхали колони БТР і розбили дорогу, стояли блокпости. Проїзд був дуже небезпечний, але нам потрібно було їхати і допомагати людям: надавати їм першу допомогу, давати харчі багатодітним сім’ям та людям похилого віку. Вони виїздили в невелике місто Соледар. В Сіверський лікарні для них звільнили одне крило. Біженці селилися по 15 осіб в одному приміщенні. Вони були в розпачі.

Попадала я і під обстріли. В Миронівському після першої години дня завжди велися обстріли і ми намагалися встигнути повернутися в першій половині дня, щоб не попасти під них. На блокпостах солдати часто підганяли мене, щоб я скоріше тікала звідти.

Для мене війна – це коли приїжджаєш до людей, а в них пошкоджений будинок. Вони мене ведуть на город тому, що весна і потрібно працювати на городі, а там стирчить в землі снаряд. Люди не знають, що їм потрібно робити далі. Було дуже багато таких моментів і до них ми вже почали звикати. Десь снаряд попав в город і вбив бабусю і собаку, але нам вже не було страшно. Потрібно було допомагати людям і ми це робили.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Слов'янськ 2014 2021 Текст Історії мирних жінки 2014 переїзд обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи 2021
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій