Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Надія Іванівна

«Прилітало дуже близько біля нас – у сусідню школу»

переглядів: 169

Під час обстрілів Харкова Надія Іванівна разом із сусідами жила у підвалі дитсадка. Вони кожного дня готували їжу на півсотні людей і ділилися всім один з одним. 

Я – з Харкова. Після початку війни ми два місяці жили у підвалі дитсадка. Той підвал здавався безпечним. З дитсадочка ми виносили маленькі дитячі ліжка і на них сиділи.

Спочатку були зачинені магазини. Наші чоловіки, які були з нами в підвалі, ходили шукали їжу, воду. Якісь харчі ми брали з кухні дитячого садочка. У підвалі нас було десь 50 людей, – готували на всіх спільну каструлю. Вже в квітні можна було дещо купити, ми навіть ковбасу купували, але все у нас було на всіх. 

Садочок негазифікований – там були електроплити, світло іноді відключали. Бувало таке, що бігали по всьому місту: шукали, де можна зарядити телефони. 

В перші дні, коли був сніг, ми збирали його і топили. Використовували як технічну воду для туалету, а питну воду купували – тоді ще була можливість. Дещо було в дитячому садочку, дещо залишалося в групах – ми позбирали те, що було. 

З опаленням, в принципі, проблем не було. Звісно, було по-різному, але жити можна. В нашому районі також були обстріли. В сусідню школу прилітало. Ми не розуміли де саме було влучання, але було дуже близько.

Було таке, що на кухні готували їсти, і розпочинався обстріл – ми хапали недоварені макарони і бігли в підвал. Страшно було.

Переїхали спочатку до Полтавської області, тому що недалеко від нас виїжджав евакуаційний автобус, який їхав саме на Полтаву, і ми поїхали туди. Але тільки ми приїхали – одразу включилась сирена. Тож там ми пробули недовго. Взяли квитки на потяг і виїхали до Вінниці, тут і залишаємося. 

Коли приїхали у Вінницю, ми якийсь час жили у гуртожитку. Зараз знімаємо квартиру. Як педагог, я підробляю освітніми послугами,  допомагаю займатися з дітьми. Але в мене стабільного доходу немає – як трапиться. Місяць на місяць не приходиться. 

Бабця моя повернулася в село після деокупації, то говорить, що у мене в квартирі вікон і балкона немає. Амбулаторію у нас розбили, пошта також не працює, – тільки по окремих днях.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи їжа 2022
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій