Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Людмила Вікторівна

«Правнук весь час запитує, коли поїдемо додому»

переглядів: 127

Мені 69 років. Я жила з чоловіком і мамою в місті Оріхів Запорізької області. Ми виїхали в Запоріжжя до моєї сестри.

В Оріхові не було ні світла, ні води, ні газу. Російська армія безперервно обстрілювала місто. Навіть не можна було вийти з дому. Ми не могли ховатися в підвалі, бо мамі 88 років, вона лежача. До кінця травня чекали, поки стихнуть обстріли, а потім виїхали. Нам допомогла це зробити Оріхівська громада. 

Наша домівка зруйнована. Живемо у сестри. Під час повітряних тривог сидимо в коридорі. У мами на фоні стресу з’явився цукровий діабет. Дякуючи тому, що ми внутрішньо переміщені особи, її лікували безкоштовно. Люди дуже добрі, допомагають. Ми отримували продуктові набори від Фонду Ріната Ахметова. Велике спасибі Фонду за допомогу. 

З того часу, як ми виїхали, я жодного разу не їздила додому, тому що не можу залишити маму. А чоловік їздив, бо там зосталися коти й собаки, і на огороді потрібно було працювати. Коли були сильні обстріли, він спускався у погріб. 

Я навіть не знаю, як би насмілилася туди поїхати. Дивлюся в інтернеті фото зруйнованого Оріхова – і на очі навертаються сльози. Усе знайоме. Я там виросла, прожила все своє життя, а тепер від рідного міста залишилися руїни. І російська армія продовжує його обстрілювати.

Живемо надією, що війна скоро закінчиться. От тільки не знаю, куди повертатися після війни. Моєму правнуку п’ять років. Він  весь час у мене запитує: «Бабусю, коли ми поїдемо додому? Там же мої котики живуть». Слухаємо новини і радіємо кожній маленькій перемозі на фронті. Молимося за наших воїнів. А коли були в Оріхові, допомагали їм: носили гарячу їжу.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Оріхів 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло люди з обмеженими можливостями літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа розлука з близькими
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій