Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Петро Семенович Татар

«Повертатися нам нікуди: все розбите, розграбоване, заміноване»

переглядів: 170

Я народився в Маріуполі, прожив там усе життя. Навчався в Одесі, в армії служив під москвою. У мене двоє дітей, дружина померла, а мати ще жива.

Я жив з матір’ю на правому березі. Бомбардування були щодня. Вирішив виїхати. Дуже важко було. До війни ми жили звичайно, як усі. Не очікували, що буде повномасштабна війна. А вона розпочалася і призвела до трагедії. 

Труднощів було багато: постійні обстріли, відсутність продуктів харчування і води. 

Вразило ставлення росіян. Вони прийшли, розбомбили ледь не всі будівлі, які були в місті. Сенсу чекати і залишатися в Маріуполі не було. Я бачив, як лежали трупи на вулицях – це був справжній жах.

Коли не було що їсти, не було грошей і їх ніде було взяти – звичайно, це гуманітарна катастрофа. Ми ходили на ринок, щось купували. Потім ставало все гірше і гірше. Нічого приємного. 

Ми виїхали з рідного міста. Це було дуже боляче. Дітям теж довелося виїхати, хоча там було все: і робота, і житло. Довелося все покинути і виїхати.

Я відкладав свою евакуацію через матір. Вона дуже старенька, їй за 90. Я не хотів її залишати. Діти виїхали, а я не міг спати, хвилювався, як вони там влаштувалися, куди поїхали.  

Ми їхали в Кирилівку через Запоріжжя. Я замовив машину, заплатили водію й поїхали. Росіяни нас тримали дуже довго на блокпостах. Мама залишилася в Маріуполі. Їй дуже складно ходити, і вона не захотіла нікуди їхати. Я приїхав до старшого сина у Львів. 

Добре, що діти в мене виховані. Вони прийняли мене і влаштували. 

Я не знаю, що зі мною далі буде. Діти хочуть повернутися додому, але повертатися нікуди: все розбите, розграбоване, заміноване. 

Я сподіваюсь, що війна до наступного року закінчиться. Майбутнього у мене фактично немає.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення вода житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни Обстріли Маріуполя їжа розлука з близькими окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій