Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Назар Сокирко

"Потрібно цінувати усе, що ми маємо та не забувати завдяки кому"

переглядів: 57

Сокирко Назар, учень 11 класу Миколаївського ліцею №3

Вчитель, що надихнув на написання есе: Войтович Наталія Іванівна

«Війна. Моя історія»

Моє усвідомлення того, що почалось повномасштабне вторгнення почалося 24 лютого, а саме о 4 годині ранку. У той час я прокинувся та пішов на кухню,  зробив собі чай, навіть зараз пам’ятаю, що це був “Greenfield” з персиком. Я сів за стіл та почав готуватися до самостійної роботи з геометрії. Минула година та десь о п'ятій годині ранку пролунали вибухи, але мені не було страшно, я просто не розумів, що відбувається. Я чув як пролетіли винищувачі, а потім вибухи  та ще раз вибухи. Зайшов у класний чат у вайбері, а там нам написали, що сьогодні до школи не йдемо. Потім через хвилин десять прокинулися батьки та сказали збирати речі. Коли ми усе зібрали, то поїхали до Одеси(там живуть наші знайомі). Я потім усе як у тумані...

Оскільки я сам з Херсону та усі мої родичі там, то я почав читати про Херсон.  У мене й думки не було, що росіяни можуть забрати Херсон, але після того, як вони подолали Антонівський міст та розбили ТРО у Бузьківському парку усе стало зрозуміло. Херсон захопили першого березня. До 6 березня я був в Одесі та завжди намагався тримати контакт з родичами. Сьомого березня ми були у Молдові, а потім я вже й не пам’ятаю як ми приїхали до Німеччини.

Для мене 24 лютого найжахливіший день у моєму житті, тому що це день який перевернув життя всіх українців так само як шостого квітня 2014 року. 

Зараз я дуже сумую за моїм улюбленим Херсоном та Миколаєвом. Мої родичі зараз у  Херсоні, вони пройшли окупацію та розповідали мені жахливі речі. Моя родина підтримує мене, а я її.

24 лютого день зламаних мрій та надій, день розлуки, та день, коли ми, українці, об'єдналися як ніколи.Зараз я розумію, що вже ніколи не буде  так, як було раніше.  Я розумію, що  моє місто вже не буде таким, яким воно було. Звісно після перемоги воно буде краще, але вже не таким як було. Я став набагато сильнішим на моральному та фізичному рівні, війна відкрила мені очі на те, що потрібно цінувати  кожен момент,  час з друзями, час з родичами, та й взагалі час знаходження у своєму місті.  Я дуже щасливий, що у мене є багато спогадів, у які я хочу поринути та іноді у мене це виходить. Тому  зараз я ціную кожен день свого життя, та кожен раз, коли я можу зателефонувати моїм родичам. Тому потрібно цінувати усе, що ми маємо та не забувати завдяки кому.

Моє життя стало складнішим, у моїх родичів теж, як у всіх українців. Іноді, коли мені дуже сумно, я згадую усі моменти та посміхаюся від того, що усе ось це було та й  буде зі мною завжди у моїх спогадах.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 2023 Текст Історії мирних чоловіки молодь діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій