Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Штарк з Мартою

"Постійно ображав мою доньку та ще двох українок"

переглядів: 14

Майже кожен шостий школяр стикається з проявами булінгу в Німеччині, і майже кожен десятий заявляє, що сам піддавався цькуванню. Такі дані опитування, проведеного медичною страховою компанією Techniker Krankenkasse. Крім німецьких громадян, від булінгу потерпають також українські діти, які тимчасово проживають у ФРН. Новини про напади на українську молодь дедалі частіше потрапляють в медіа та набувають розголосу. Уже відомо про конфліктні випадки, які, на жаль, закінчилися смертельно.

Станом на березень 2024 року, в ФРН зареєстровано понад 350 тисяч дітей з України віком до 18 років. Проєкт «Ти як?» поспілкувався киянкою Тетяною Штарк, що переїхала до Німеччини з донькою Мартою, щоб дізнатися, як відбувається їхня адаптація, з якими труднощами вони стикаються у німецьких школах і наскільки поширена проблема булінгу. Матеріал Радіо Свобода.

З булінгом саме з боку дітей-мігрантів з інших країн стикнулася донька українки Тетяни Штарк. Її 10-річна донька Марта навчається в четвертому класі початкової школи. Коли їхня сім'я тільки приїхала до німецького Дюсельдорфа, каже, Марта спочатку зазнавала цькувань від однокласника з казахської родини.

Постійно ображав мою доньку та ще двох українок

Тетяна і її десятирічна дочка

«Моя донька навчалася спочатку у змішаному класі: там був третій та четвертий класи разом. Той хлопчик, казах, був старший за неї і постійно ображав мою доньку та ще двох українок, викрикуючи: «Україна – це гівно». Я казала дитині не сперечатися з ним та не звертати на нього увагу, але для неї це все одно було дуже неприємно», – розповідає жінка.

Біженка зверталася до вчительки, аби та вплинула на ситуацію. Однак помітних результатів, з її слів, це не дало.

Коли ж її донька перейшла до нового класу, де вона виявилася однією українкою серед дітей-біженців з Сирії та інших країн близького Сходу, то, каже, теж опинилася в ворожому середовищі:

«Я не знаю чому, але вони ненавидять українців. Це вже не перший конфлікт, коли двадцять арабів кричать моїй дитині та іншим дівчатам, що «Die Ukraine ist Scheiße und Putin ist gut» («Україна – гівно, а Путін – хороший» – переклад). Тут навіть відбувалися бійки, де сирійський хлопець, якому ніби 15 років, нападав на наших дівчаток. Я поскаржилася вчительці – та пообіцяла, що проведе розмову з його батьками. Через день моя донька прийшла додому – і в її черевиках було скло. Вона цього не помітила і посміялася, а я серйозно поставилася до цього випадку. У моєї дитини, крім цього хлопця, не було жодних відкритих конфліктів».

Попри стрес та булінг, донька Тетяни завдяки високому рівню навчання в школі отримала запрошення до католицької гімназії у Дюссельдорфі, який вважається престижним освітнім закладом. Жінка сподівається, що тут її дитина більше не стикатиметься з цькуванням та зможе сконцентруватися на навчанні.

Постійно ображав мою доньку та ще двох українок

Марта, донька Тетяни, навчається в четвертому класі початкової школи

«Насправді у нашій родині немає ніяких упереджень щодо арабів чи мусульман. Ми ніколи не стикалися з цим у Києві, де також є мусульмани – вони завжди були дуже привітними та доброзичливими. Однак у Німеччині справді є недружелюбні погляди та висловлювання. Марта дуже хоче почати навчання в гімназії, бо вважає, що там таких проблем там просто не буде».

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Київ 2022 2023 2024 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта діти перший день війни Біженці
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій