Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Алла Анатоліївна Іщук

"Поштовхом до втечі з дому були удари по жилих будинках у Чернігові"

переглядів: 71

На початку вторгнення була дома, планувала працювати. Я викладач, тому всі дні за розкладом. Напередодні вторгнення були пізні заняття. Тому вночі спала міцно і не чула вибухів. Дізналась з робочого чату вранці про війну. Не було житла, коли змушені були виїхати. Якби не щасливий випадок, невідомо, де б і як ми жили. Найбільше шокували події в Київській області. Але це вже, коли про це стало відомо. До того поштовхом до втечі з дому були удари по жилих будинках у Чернігові. Тоді стало ясно, що ці нелюди здатні на все. В перші дні люди скуповували всю воду в магазині. Найгірше було вже під час зими й відключень електроенергії.

Ми усі разом і це надзвичайно важливо. Змогли витримати пів року в одній кімнаті з близькими родичами та не посваритися. Нас було п'ятеро. Здається, ми стали ще ближчими. Якби нас розкидало в різні місця, мабуть, було б надзвичайно важко. Ми родина, що дуже піклується одне про одного. Так, була зворушена тим, якими чуйними іноді є зовсім чужі люди. Нас дуже добре прийняло нове місто. Добрих і світлих людей точно на світі більше.

Маю декілька видів зайнятості. Держава гроші не дуже платить. Тому доводиться підробляти. До війни працювала викладачем у ВНЗ та редактором в рекламному агентстві. Продовжую працювати онлайн і зараз. Ще знайшла підробіток в університеті за кордоном. Важко, бо продовжую оплачувати комунальні платежі вдома і треба за все платити на новому місці. Виплати ВПО нам не платять.

Про війну нагадує блузка. 24 лютого я мала забрати її з ательє блузку. Я купила блузку сама для себе після дуже довгого періоду, коли нічого для себе не купувала і була в депресії. Рукава були заширокі, тож мені в магазині запропонували її підігнати. Ну і, звісно ж, у той четвер ательє не працювало. Вже в іншому місті через кілька місяців я дізналась, що магазин знов запрацював.

Я їм написала, і вони змогли забрати мою блузку з ательє і переслати мені. Чомусь для мене це було якимось дивом і здавалось надзвичайно важливим. Але цікаво, те що я її і досі не одягла. Чомусь не можу. Мабуть, чекаю на перемогу! Тоді коло замкнеться.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Чернігів 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення робота внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій