Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Андрій Голубєв

"Погрожували стріляти по ногах"

переглядів: 63

У Ростові-на-Дону судять пʼятьох мелітопольців, яких російські силовики арештували після окупації українського міста. Про початок судового процесу над ними стало відомо, коли їх упізнали рідні на фотографіях у російських ЗМІ. Проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» дізнався подробиці про затримання цивільного мелітопольця Андрія Голубєва, а також про те, у чому їх звинувачує країна-агресор. Матеріал Радіо Свобода.

Дружина Андрія Голубєва розповіла «Новинам Приазовʼя», що її чоловік працював тренером із кунг-фу у Мелітополі. Коли почалася пандемія коронавірусу, секція закрилася, і Андрій пішов служити прикордонником. Згодом у нього виникли проблеми із суглобами, тому він повернувся до роботи тренера.

«Путін вирішив «звільнити» нас 24 лютого 2022 року. Вже ввечері цього ж дня російські військові зайшли у Мелітополь. Їх було дуже багато», – згадує жінка.

Погрожували стріляти по ногах

Андрій Голубєв з дружиною

За словами Голубєвої, 6 квітня 2022 року до них у квартиру прийшли п'ятеро озброєних чоловіків: троє з них були у військовій формі, а двоє – одягнені у чорне та в балаклавах.

"Сказали, що, якщо чоловік з ними співпрацюватиме, то вони його повернуть", - Ольга Голубєва.

«Окупанти одразу почали проводити обшук у приміщенні, шукали телефон. Погрожували стріляти по ногах, попри те, що у нас маленька дитина. Вони забрали паспорт і телефон, а потім надягли кайданки на Андрія та відвезли. Сказали, що, якщо чоловік з ними співпрацюватиме, то вони його повернуть. Згодом ці машини я бачила біля Мелітопольської «комендатури», – розповідає Ольга.

Із Сімферополя до «Лефортово»

Голубєва зазначає, що, коли приходила до комендатури окупаційної влади, щоб дізнатися, де її чоловік, військові відповідали, що «такого не було».

«Ходила по організаціях, до військкомату, поліції, керівниками яких є окупаційна влада. Всюди говорили, що у них немає мого чоловіка. Я не розуміла, куди вони могли його помістити. Лише наприкінці квітня із російських ЗМІ дізналася, що він потрапив до списку Росфінмоніторингу, як «терорист». Згодом росЗМІ писали, що Андрій у Сімферополі подавав апеляцію. Тож він був там. У липні 2022 року його перевели у СІЗО «Лефортово» (Москва)», – повідомила Ольга Голубєва.

Погрожували стріляти по ногах

СІЗО «Лефортово»

В окупованому Мелітополі Ольга перебувала до середини літа 2022 року, а потім виїхала на підконтрольну Україні територію.

«Розуміла, що не можу нічим допомогти чоловіку, через це ставало психологічно важко, і ми з сином виїхали. Дорога зайняла 6 днів. виїжджали через Василівку, стояли на автозаправках. Нам вдалося виїхати, але було дуже страшно, що нас не пропустять», – поділилась спогадами Ольга.

«Чоловік схуд у два рази»

Як тільки дружина Андрія Голубєва виїхала з окупації, вона одразу подала заявку до Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

"Перебування їх у полоні держави-агресорки не підтверджує Червоний Хрест оскільки немає доступу до них в СІЗО №1 у Ростові-на-Дону", - Ольга Голубєва.

«На мої запити українські структури відповідають, що наші чоловіки, зокрема й Андрій, внесені до реєстру/ Відкрите кримінальне провадження щодо викрадення людей. Але перебування їх у полоні держави-агресорки не підтверджує Червоний Хрест? оскільки немає доступу до них в СІЗО №1 у Ростові-на-Дону», – каже жінка

Ольга скаржиться, що нічого не могла дізнатися про долю свого чоловіка, аж поки його не показали у російських ЗМІ.

Погрожували стріляти по ногах

Андрій Голубєв

«За цей час ми не отримали жодного листа від Андрія, жодного відвідування СІЗО представниками МКЧХ не було. Ми не можемо дізнатися, в яких вони перебувають умовах. Але по фото видно, що над ними знущаються, Андрій схуд у 2 рази. Вони жахливо виглядають», – додала Ольга.

Copyright (c)2022 RFE/RL, Inc. Used with the permission of Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Мелітополь 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення перший день війни розлука з близькими окупація полон
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій