Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Миколаївна Мединська

«Подруга відповіла, що в них у Києві теж вибухи»

переглядів: 86

Війна для мене почалася о 05:10 – я прокинулася вдома, почувши вибухи. Спершу не зрозуміла, що діється. Коли знову пролунали вибухи, стала читати новини в Телеграмі й дізналася, що це війна. Потім зателефонували батьки, сказали, що бачать заграву над комплексом у 602 мікрорайоні.

Ми жили в районі, де було відносно спокійно: за всю війну в нас було два чи три прильоти. Тому, крім страху вийти на вулицю погуляти з дитиною або до крамниці, ми нічого такого не пережили. Дитина все питала: «Мамо, що це?» Я пояснювала, що це вибухи від ракет, але наші військові нас захищають і все буде добре. Намагалася зберігати спокій, бо дитина сканує стан матері. 

Заради безпеки дитини ми сіли в машину й поїхали кудись із Харкова. Вивезли й своїх двох кішок. Це навіть не обговорювалося: вони - члени родини.

Кінцевої точки в нас не було. Не всі заправки працювали. Десь можна було проїхати, а десь стояли. Їхали ми довго, та недалеко – до Полтави. Тут випадково, через знайомих, знайшли житло. Зважили, що тут немає військових об’єктів і промислових підприємств стратегічного значення, тож має бути безпечно. Спочатку хотіли пожити тільки два тижні, та залишилися надовше.

Найстрашніше було, коли я написала подрузі, що в нас вибухи, а подруга відповіла, що в них у Києві теж вибухи. Я зрозуміла, що не тільки Харків, а й ще пів країни під загрозою. І бігти немає куди.

А також історії з Бучі, Ірпеня – це за гранню, це для мене шок. Міркувала, чи не виїхати за кордон, бо жити в окупації в таких умовах – це страшне.

Війна згуртувала нашу родину. Треба було приймати швидкі рішення. Ми разом, ми лишилися в Україні. Дитина прислухається до тривог і пропонує піти до бомбосховища, коли ми на вулиці, або до коридору - коли вдома.

Я приймаю антидепресанти, щоби бути в нормальному стані, не нервуватися. Знаходжу розваги і для дитини, і для себе. Бо якщо завтра з нами щось станеться, то сьогоднішнє горювання нам не допоможе. Живемо одним днем, набираємося приємних вражень.

Коли закінчиться війна - не знаю, та ми виженемо цих істот з України. Але все одно муситимемо жити з ними поруч і якось відмежовуватися. За потреби я візьму участь у будуванні стіни. Бо поки будуть живі свідки, буде й розуміння того, що все може початися знову. 

Майбутнє на нас чекає важке: потрібно відбудувати зруйноване, а для цього необхідні ресурси – і людські, й матеріальні. А коли наші захисники приїдуть додому, їх треба буде якось повертати до мирного життя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари діти внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій