Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Наталя Малєванова

"Починати нове життя втретє дуже важко"

переглядів: 18

Наталя - мати-одиначка. У Маріуполі виживала разом із трьома донечками. Працювала молодшою медсестрою в реанімації лікарні #9. На роботу ходила до 7 березня. 

"24 лютого першими до 9 лікарні привезли чоловіка та дитину. Коли не стало світла, щоночі вивозили понад 10 померлих. У підвалі без кисню, а ми лікували від ковіду, люди просто вмирали. Під час окупації я доглядала за двома жінками. Не могла їх покинути. На жаль, одна жінка, вона була паралізована, померла. Багато зверталися по допомогу. Просили ліки або поховати рідних.

Прилетіло в сусідній будинок. Багато поранених. Ходила допомагала.

Я з Донецька. Виїхала в 2014. З родичами з Росії не спілкуємося.

17 березня з двома доньками потрапили під масовий обстріл. Діти були в шоці. Зі старшою донькою ховали бабусю на подвір'ї дитячого садочку. На роботі брала чорні мішки, і ховали.

Перейшли жити до селища Моряків. Хто не був там, ніколи не зрозуміє того жаху.

Я не розумію, звідки в мене бралися сила та енергія, аби вижити та вивезти дітей. 5 днів ми намагалися вийти з Маріуполя. Мої діти цілі фізично, а не морально. 25 березня вийшли пішки. Кролик, черепаха. Залишили на блокпості. 

5 днів їхали до Запоріжжя. Це були найстрашніші 5 днів. Мені казали, що "ви їдете з війни на війну". Я не знаю, скільки часу я не спала. Говорила дітям, що скоро все закінчиться. І ми повернемося. Під Василівкою переночували. 5 днів ночували в посадках. 

Ми виживали автоматично. Я сказала собі, що буду триматися за життя за будь-яких обставин. Багато людей зходили з розуму", - розповіла жителька Маріуполя Наталя.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Маріуполь 2022 2023 2024 Відео Історії мирних жінки діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари неповні сім'ї діти внутрішньо переміщені особи перший день війни Біженці окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій