Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Станіслав Володимирович Лихвар

«Почалися обстріли, а через тиждень з’явилися російські блокпости»

переглядів: 64

Мені 19 років. Я навчаюся у Запоріжжі. Коли почалася війна, був у батьків у місті Пологи Запорізької області. Про початок війни дізнався від друга. Хотів виїхати в перші дні, але батьки були проти від’їзду. Через п’ять днів зникли світло, зв’язок і вода. Оскільки ми жили на окраїні, то у нас час від часу з’являвся зв’язок. Воду набирали з криниці. Через тиждень почалися обстріли, а через ще через тиждень з’явилися російські блокпости. 

У магазинах розкупили продукти ще на початку війни. Ми не робили великих запасів, тому було дещо сутужно. Вдосталь мали лише борошна і цукру, тому здебільшого щось випікали.

Через місяць з’явилася вода, згодом – зв’язок. Думки про від’їзд зникли. Однак, через два тижні у наш двір прилетів снаряд. Ми зрозуміли, що залишатися небезпечно, тому через день вирушили в Запоріжжя. Ми виїжджали зі знайомими на двох автомобілях. У кожному було по шість осіб. Місця для домашніх тварин не залишалося, тому ми відпустили своїх кішку та собаку. Менший брат дуже тяжко пережив це. 

Проїхали 15 блокпостів. Мене не чіпали, а мого дядька змушували роздягатися. Перше, що я зробив, коли приїхав у Запоріжжя, – переслав кошти на потреби ЗСУ. Зараз мешкаю у гуртожитку свого навчального закладу. Отримую виплати від Пенсійного фонду. На них і живу. Сподіваюся, що війна закінчиться найближчим часом.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Пологи 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки молодь діти переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення освіта житло непродовольчі товари діти перший день війни їжа окупація фільтрація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій