Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олександр Павлович

«По нам стріляли з усього, з чого тільки можна. І зараз в нашому в селі таке саме, як у Бучі було»

переглядів: 148

Я жив у селі Новоданилівці Оріхівського району, працював зварювальником. Війна до нас прийшла третього березня. З танка стрельнули по хаті, спалили машину. Першу ніч в підвалі просиділи, а потім - ще троє суток, бо стріляли з усього, з чого можна було: і «Гради» бухали, і артилерія, і міномети…

Найстрашніше, що прицільно стріляли мирних людей. Їм все одно хто ти: чи дитина, чи дорослий - любого могли просто пристрелити. Важко було вискочити з села, били постійно. І б’ють до сих пір. І там зараз таке ж саме, як в Бучі було. Там насилують жінок, яким по 60 років, над чоловіками знущаються. Гуляйполе, Токмак - там страшне, що робиться. Чомусь тільки про ці  міста не говорять.

Не було світла. Їжу ми трохи закупили, а потім вона закінчувалася, була нестача. Звісно, ми з сусідами почали сильно спілкуватися, допомагати один одному. Горе усіх зблизило.

Коли рядом стали лягати міни і лупити по хаті, тоді ми зрозуміли, що потрібно тікати. Від тих сильних обстрілів навіть собака і коти розбіглись. Одного кота кусок знайшов на огороді, його міною розірвало. В мене машину спалили, я не міг нікого евакуювати - ми наймали людину. Є люди, які займалися такими перевозками.

Ми переїхали у Запоріжжя, бо це недалеко від дому. Я намагаюсь викинути з голови всі ті страхи, які ми пережили. А жінка й донька досі кожного звуку лякаються.

Бажано, щоб швидше ця війна скінчилась. Адже життя в кожного одне, і кожен хоче жити в своїй домівці, працювати, жити, виховувати своїх дітей.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Запорізька область 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки діти переїзд психологічні травми обстріли втрата роботи безпека та життєзабезпечення житло робота діти внутрішньо переміщені особи їжа 2022 окупація Гаряча лінія Фонду Ріната Ахметова
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій