Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Ігор

"По дорозі бачив автомобілі, розчавлені танками"

переглядів: 121

Я маю другу групу інвалідності, дружина - третю. У 2014 році я ходив до військкомату, хотів захищати свою країну. Колись давно я служив на Далекому Сході. Я ще тоді роздивився тих нелюдів. Як вони кепкували з українців. Тоді ще вони нас ображали. 

Початок війни був страшним. Таких Сум я ще ніколи не бачив. У магазинах усе розбирали до нуля. Люди гребли все підряд. У нас самих теж не було ні круп, ні вермішелі, одна олія була. Сіро якось стало у місті. Ми кинулися виїжджати, а у нас зламався замок у внутрішніх дверях. Морочився довго з тими дверима. І сусіди приходили допомагали, але нарешті вибралися. 

Нам хотілося жити, то ми й утекли. Ледве встигли виїхати. Щоб ще хвилин десять - то, певно б, не виїхали. 

Ми виїжджали дуже важко. Стояли на заправці у черзі дуже довго, але газу нам не вистачило. Хлопці мене спрямували на Лебедин. Доїжджаємо до Лебедина, а назустріч три танки їдуть, БТР і командирський уазик. Все опустилося. У дружини руки трусяться. Дивимося, хлопці наші. Якраз вони їхали захищати Сумський аеродром. Шість чоловік там і загинули. Це ми вже в новинах дивилися. 

Ми поїхали на два місяці у Сумську область. Я навідувався до Сум і по дорозі бачив автомобілі, розчавлені танками, пакети російські, які привозив мені брат військовий, коли служив у Комі АРСР. Коли приїхали в Суми, місто було не впізнати. Людей дуже мало. 

Неприємно вражають молоді чоловіки, які втікають від мобілізації, ховаються по селах. Хто ж тоді буде захищати твою родину? Мені 60 років, але я б пішов воювати. Мої племінники захищають Україну у лавах ЗСУ на Півдні і на Сході. У нас в Україні хороших людей дуже багато. І слава Богу. Вірю у наших хлопців і дівчат, які захищають нашу Україну. Вірю, що Перемога буде за нами!

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Суми 2014 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій