Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Єлизавета Олексіївна Рабаданова

«Після другого вибуху я зрозуміла, що почалася війна»

переглядів: 10

Мені 29 років, я жила в місті Рубіжне. У мене була робота, я подорожувала, в мене було все. А починаючи з 2021 року кожен день читала в інтернеті, куди росія стягує техніку. В січні я вже була готова, що скоро почнеться війна, хоча багато хто з рідних не вірили. Я вже зібрала рюкзак. 23 лютого такий поганий настрій був, а на наступний день о п’ятій ранку пролунав вибух. 

Спочатку я подумала, що може, щось наснилося. Та потім був другий вибух, і я зрозуміла, що почалася війна. Взяла рюкзак, який готувала, хотіла викликати таксі, але воно вже не працювало. Був такий евакуаційний дизель, який мав нас вивезти з Рубіжного до Харкова, але його відмінили, і я доїхала дизелем до Сватового. Там військові сказали, що потрібно трішки почекати евакуаційний потяг до Львова. 

Я не знала, куди їду, де буду зупинятися, бо не в мене не було знайомих, де б я змогла зупинитися та пожити. У Львові спочатку жила в школі, де нас поселили, потім знайшла кімнату, потім влаштувалася на роботу і так тут і залишилася.

Мене вразило, що дуже багато людей, місцевих жителів, приносили багато речей, медикаментів, їжі. До мене підійшли дві жіночки і запитали, що мені потрібно.

А я реально виїжджала без речей. У мене були документи, шкарпетки, труси - і все. Я їм сказала, що в мене немає штанів, немає в чому спати - і на другий день мені принесли те, що я їм казала. Відвели мене в магазин, купили там печива, ще щось… Я не думала, що так люди будуть допомагати. Насправді багато людей цікавилися, що потрібно. Я не очікувала, що буде така допомога.

Хочу, щоб ті, хто захищають нашу батьківщину, були здорові, цілі, поверталися з війни. Щоб не було людських жертв, щоб діти народжувалися, не хворіли, не страждали, та не знали, що таке війна.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Рубіжне 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення житло непродовольчі товари робота внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій