Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Віталіна Миколаївна Мельничук

"Писала записки з даними і вкладала їх дітям у кишені, на випадок якщо з нами щось трапиться"

переглядів: 73

Мені подзвонила сестра о 6.00 і сказала що почалася війна,я не повірила. А коли десь через півгодини почали літати винищувачі і бомбили Чорнобіївку(ми живемо 18 км)від неї,у мене була паніка.Мене до тями приводив чоловік,адже у нас двоє діток,маленькому було 6 місяців (на щастя він не розумів що коїться)а старшому 10 років і він був дуже наляканий.Потрібно було тримати себе в руках,бо він і так то плакав,то мовчав.Я від стресу ціла неділю не спала ні вдень ні вночі.Почало пропадати молоко.Завдяки чоловіку,який підтримував я намагалася менше нервувати, молоко зовсім не пропало.Писала записки зі своїми даними і вкладала їх дітям у кишені курточок,на випадок якщо з нами щось трапиться.Ось так на нервах ми всі жили до квітня,а потім не в тримали і поїхали з власної домівки,в чуже місто,подалі від вибухів і від тих нелюдів.Адже наше місто Херсон захопили зразу, без бою.

Шокувало як ми свого старшого сина умовляли покинути домівку і поїхати в нікуди,як він плакав,як ми його силоміць забирали з дому і садили в машину.Як проїжджали 48 блокпостів "орків",і кожному потрібно було дати чаю,цигарку,перевірені документів.Їхати з білими стрічками на машині і написом "Діти",ночування в полі під запуском градів,що машина аж трусилися.Це все пережили ми їхавши до чужого міста.

Дякуючи волонтерам вони надавали необхідні продукти харчування і дитячого харчування. Живемо ми разом ,як і раніше, тільки війна позначилася на психологічному рівні у мене та у старшого хлопчика.Він не стримує свої емоції,часто ображається на зауваження.

Мене вразило свято Різдва,коли я повела свого сина на це дійство,яке організовували волонтери.За весь час війни,я не бачила того вогника в очах своєї дитини,а на святі вони в нього горіли від побаченого.Настільки він поглинув у дійство,він отримав такі враження,що пробирало аж до сліз.Адже ми Різдво завжди святкували вдома,зі своїми рідними Це як традиція була.Нвдібся що скоро все скінчиться і ми зможемо знову зібратися за святковим столом усією ріднею. Це незабутня зустріч з мамою і сестрою.Адже переселенці,але проживали одному місті ,а вони в іншому.А коли ми переїхали до їхнього місця проживання то ця зустріч була зі сльозами на очах,палкі обійми.Таке незабудеться ніколи.Коли згадуєш все те що пережив, сльози мимоволі капають з очей.

Я мама в дикретній відпустці.Чоловік працював будівельником Нажаль він втратив свою роботу.Плануємо по поверненню додому відкрити власну справу.

Всі речі які пов'язані з війною я викинула,бо на них без сліз я дивитися не можу.Це і дитячі речі,іграшки які ми купували.Дивишся на фото і душа крається,плаче.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Херсон 2022 2023 Текст Історії мирних жінки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення харчування дітей сім'ї з двома і більше дітьми діти внутрішньо переміщені особи перший день війни їжа окупація
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій