Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Олена Євгеніївна Лєтаєва

«Під час війни я почала цінити кожну хвилинку свого життя»

переглядів: 134

В перші дні війни Олена дуже розгубилася і не знала, що робити. Але згодом почала працювати на захист свого міста і купувати на власні гроші все, що потрібно нашим захисникам, познайомилась з такими ж чуйними людьми з усієї України, і тепер точно знає, що доклала максимум зусиль до перемоги України

Мені 48 років. Все життя пропрацювала медиком, зараз  - інвалід за онкозахворюванням. Офіційно не працюю. Маю сина 22 роки, проживаю в своїй квартирі з двома собаками та кішкою.

О пів на шосту 24 лютого я підкинулась на ліжко, бо почула вибухи. І я одразу зрозуміла, що почалася війна. Але було таке відчуття, що це все не насправді. Тобто, одна частина мозку розуміє, що це вже війна почалася, а друга тобі каже, що ні - цього не може бути. Зараз ти проснешся - і все буде добре, все це – не насправді.

Потім - коли мені син прислав одну фразу: «Ти зібрана?» - я вже зрозуміла, що це війна. До цього я намагалася в якихось соціальних групах пошукати, що трапилось. Бо поряд з нами промзона - там якісь вибухи бувають, то щось там гуркне, то якась там железяка впаде, то машина колеса проб'є. І ще була така надія, що це звідкись з промзони вибухи.

І коли я відкрила соцмережу, фейсбук, там було написано, що це робиться - що це за вибухи. Потім читаю Харків, у нас теж вибухи. Потім я ввімкнула телевізор - там вже почались ці новини. Сказали, що Росія на нас таки напала.

 Це було жахіття. Це було як в тумані, бо я пам'ятаю тільки, що я кричала, плакала, бігала по квартирі і не знала, що хватати.

Мені треба було йти на завод, де я годую велику собаку – алабая на 80 кг. До нього, крім мене, ніхто не може підійти. Я йшла близько двох кілометрів через промзону і вперше помітила таку пустельність. Люди були тільки в черзі на заправку за бензином. І це було так страшно, бо я розуміла, що всі тікають, а в мене машини немає. Куди я подамся своїми звірями? 

На заводі була тиша, тиша, жодна труба не диміла. Там ніхто не розмовляв, нічого не падало, нічого не робилось. Тиша. Це було так страшно! Дивлюсь у небо - а воно голубе, начебто нічого не трапилось. Відчуття було, ніби я попала на іншу планету, де нікого немає окрім мене.

В цьому стані я прожила, як в тумані: навіть забула, що треба їсти. Три чи чотири дні я нічого не їла, тільки звірів годувала. Прийшла до себе, коли моя подружка мене позвала заповнювати піском мішки для безпеки.

Машини КАМАЗи вивозили ці мішки – ними обкладали лікарні, воєнкомати, блокпости. Крім того, що потрібно наповнювати ці мішки, було потрібно купувати їх, а ще бензин купувати, щоб вивозити. Дві тисячі в мене було. Я взяла ці гроші і пішла на кар'єр, де той пісок копали. Там було дуже багато народу, всі працювали. 

Дала гроші дівчинці, яка була волонтеркою, організаторкою всієї нашої Піщаної родини - ми так її назвали. Вона ще каже: «Боже, а ви на що будете жити? Я кажу: «Дитино, аби було життя, а на що жити - я знайду».

Ми десь місяця за два копали цей пісок. І було не так страшно, бо ж із людьми. Там всі були такі веселі, піднесені. Але коли я приходила додому і знову залишалась одна, тривоги оці почалися. Ніхто не знає, куди бігти. Я просто бігала по всій квартирі і кричала, бо треба було кудись цей негатив злити.  Так, ні разу до того бомбосховища не сходила і не знаю навіть, де воно. Потім почалося безсоння.

Більш за все я боялася йти до душа. Бо мені здавалося, що як тільки я залізу, буду митися, розбомблять мій дім і я залишуся в цих уламках: залишуся гола та ще й мокра – замерзну. І якщо мене будуть витягувати, то будуть з мене сміятися, що я гола і мокра. Ну таке жахливе відчуття було. Потім нервова система якось пристосувалася.

Треба сказати, що 24 лютого я пішла до військкомату і хотіла піти медиком на фронт, але мене не взяли, бо мені 48 років. Я пішла 25 лютого, мене знову не взяли. 

Я вирішила, що потрібна тут. Як мене не беруть до війська, то треба мені робити щось у тилу.

У квітні закінчився термін мого депозиту - досить величезна сума була в мене накопичена. Я вирішила всі ці гроші віддати на перемогу. У мене був друг на передовій - я постійно йому писала, що може йому щось треба. Він відмовлявся, бо не було нікого, хто б міг їм привезти це все. 

А потім він написав, що їм багато чого треба, то я взяла гроші і побігла все це викупляти. Там саме таке було, що їм більш ніж за все було потрібно. А потім він прислав мені відео, як їх обстріляли фосфорними бомбами. І коли він мені написав, що 22-річному хлопчику спалило повністю обличчя і руки, то я по всій аптечній мережі Дніпра скупила весь Пантенол, який був. Бо гроші - це просто папірці, а тут - життя молодої людини. 

Друг подякував мені за допомогу, а я йому відповіла: «Не треба меніякувати - це ти воюєш там кулями на фронті, а я воюю тут в тилу грошима. Це – мої кулі. Ось коли в мене ті кулі закінчаться, тоді вже все - мені нічим буде воювати. На фронт ж мене не взяли, автомат мені не дали, але у мене поки є гроші. Бо як у вас не буде того, що вам потрібно, ви не зможете захищати мене. А навіщо мені ці гроші, якщо в мене не буде України? Де я буду, якщо до мене у хату залетить ракета, і я загину разом зі своїми грошима?»

Мого друга поранили. Він був тут, в Дніпрі, в лікарні. Я приїздила до нього. Хоч я і сама медик, але те, що я побачила в цій лікарні, - це жахіття. 

Потім друг вилікувався, поїхав знову на фронт. Я познайомилася з дівчатами, які шили для хлопців труси. Наче такий дріб'язок -  що там ті труси, але ж без трусів ніхто не буде ходити. Це потрібна річ. Я купувала тканину, гумки, нитки, а дівчата шили. Таким чином ми теж там допомагали хлопцям. 

Потім в лікарню, яка біля мене, стали привозити хлопців поранених. Я туди теж прийшла - там волонтерський пункт був. Дали список, що потрібно в першу чергу. Пішла, купила один раз, другий, третій. Здавалось би:  що там такого? - Туалетний папір, труси, штани, капці, зубна щітка, станочок для гоління. Але без цього теж ніяк. І це теж досить коштує дорого. Але багато людей, які з мене глазують, кажуть, що я дурна, мені немає куди гроші діти.

Потім почалися вибухи у нас, у Дніпрі. Це було дуже страшно, але це було не поруч зі мною. Потім я познайомилась з жінкою, якою брат десь на фронті, і їм дуже був потрібний тепловізор. Вона плакала, бо ніяк не могла зібрати гроші. Я спитала, скільки не достає, і сказала, що я цю суму дам. Вона трохи не впала. Ми купили тепловізор і вже хлопці на фронті з ним. Коли вони мені прислали відео, що отримали тепловізор від волонтерів, це були слова, мабуть, найдорожчі в моєму житті. Якщо цей тепловізор врятує життя хоча б одного нашого хлопця і з його допомогою вб'ють хоча б одну російську сволоту, то я буду вважати, що моє життя пройшло не дарма.

Потім цим же хлопцям я купила два газових обігрівача через OLX у Львові. І з цими дівчатами у Львові ми тепер переписуємося, передзвонюємося. І взагалі, з багатьма людьми, яких раніше я не знала, то зараз ми всі спілкуємося, як українці, з різними містами, селами. Потім ще купила своєму другу два такі газові обігрівачі, турнітети, павербанки. Потім мій знайомий дав безкоштовно два ящики льодяників від горла.

Тобто так от допомагаю, тобто борюся з ворогом, як можу, зі своєю зброєю. Зброєю в мене стали ці гроші. Вся зарплата уходить, вся пенсія і все, що я підробляю. 

Все для фронту, все - для перемоги, як кажуть. І коли ми переможемо, я можу гордо підняти голову і сказати, що я волонтер. І я також причасна до цієї перемоги, бо не сиділа десь там просто в калідорі й тряслася від страху, а щось робила для того, щоб ця перемога була якнайшвидше. Мені не буде соромно підіймати потім келих і казати, що ми перемогли, тому що я вважаю, що я хоч на пів кроку, але наблизила перемогу.

І я так для себе вирішила: якщо мені судилося померти, то я хочу померти в своїй хаті, на своєму дивані. Я не можу бросити своїх тварин, і тікати мені нікуди. В мене ж нема маленьких дітей. Якби були, то може, я б зовсім по-іншому на це б дивилася. Син мій з невісткою на захід України виїхали. 

Я кожного разу кажу дякую нашим хлопцям, нашим Збройним силам, нашим ПВО, що в нас пів року миру. Бувають у місті прильоти де-не-де, але це ж не масово - як у Ніколаєві, у Запоріжжі. Це поодинокі обстріли. 

В мене зараз є подружка, в якої чоловік на фронті, і вона дуже переживає - я її запрошую до себе в гості, і ми сидимо з нею разом, граємо в ігри – це відволікає, дуже знімає стрес. Ще одна подруга плете шкарпетки для хлопчиків в госпіталі. Я не вмію, але щось розпускаю, приношу їй ці клубочки, вона плете. Я вмію купувати і відправляти. Оце я вмію, оце я і роблю.

Я тільки з початком війни, зрозуміла, що я дуже добре, дуже гарно, дуже щасливо жила до війни. Я була найщасливішою людиною. В мене було все: дитина, жива мати, квартира, собаки, робота. Але мені завжди щось було не те. А коли почалась війна, я почала цінити кожну хвилинку свого життя. Я розуміла, яке все навкруги гарне. Я раділа кожні травинці, кожні квіточці.

Тому, коли закінчиться війна і буде наша перемога, в мене вже є план об'їхати всі ті міста і побачити зі всіма тіма людьми, з якими ми зараз розмовляємо тільки телефоном, коли я в них там роблю заказ якийсь. Мене там вже чекають. Тобто я обов'язково зроблю те, що я ніколи б не зробила до війни

Я хочу побачити цих людей, цих гарних людей, які мене не бачили, мене не знають, але вони такі гарні, добрі, співчуваючі - одним словом, патріоти. Я обов'язково це зроблю.

Найстрашніше, мені здається, те, що після нашої перемоги ця ненависть, яка у росіян є і залишиться на нас, вона нікуди не їдеться. Бо коли об'являть перемогу України, то всі оці росіяни, у яких там загинули сини, чоловіки, батьки - вони будуть звинувачувати нас. Тобто оця ненависть, вона буде в людях і буде вона рости і рости і через якийсь час може все повторитися. Тому сказати, що війна закінчиться на Різдво або на весну або літом - я не можу цього сказати.

Мені здається, що навіть коли ми скажемо, що все, там, підписали договір, капітуляцію і все, то все однак будуть якісь провокації, якісь нападки.

Але, звісно,  мені дуже хочеться, щоб якомога швидше була наша перемога. Зараз я працюю на перемогу, а тоді я буду працювати на відбудову. У нас в Дніпропетровській області дуже є багато пошкоджень в Нікополі, Марганці, Апостолово. Тобто, якщо це буде якось організовано і потрібні будуть люди, я обов'язково туди поїду.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Дніпро 2022 Текст Історії мирних жінки чоловіки переїзд психологічні травми обстріли безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари перший день війни їжа
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій