Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Луценко

"Перші декілька тижнів злилися в один день"

переглядів: 12

Луценко Тетяна, 10-А клас, Каховська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2 з поглибленим вивченням іноземних мов Каховської міської ради Херсонської області

Вчитель, що надихнув на написання есе: Соколухо Вікторія Сергіївна

"Війна. Моя історія"

У кожного українця роковий ранок 24 лютого навіки закарбувався в пам’яті. Випалюючи мене зсередини, війна часто нагадує про себе не лише новинами та сигналами про повітряну небезпеку, а й внутрішніми дзвонами, які вже майже два роки відбивають ритм історії, яку ми вперто не хотіли вчити, проте героями якої стали.

Пам'ятаю той день дуже чітко: в мою кімнату швидким кроком заходить мама, а я в передсвітанковому світлі прислухаюся до дивних звуків ззовні. Мене охопив страх, шкіру обсипало сиротами, коли прочитала вираз материного обличчя. Те відчуття, подібне різкого спуску з американських гірок, заполонило мене всю, коли прочитала новину, що трапилася першою: "Харків стирають з лиця землі". Мені не хотілося вірити в те, що чутки, які ми так легко відкидали і над якими посміювалися, справдилися в такий до болю жорстокий та несамовитий спосіб.

Перші декілька тижнів злилися в один день: з-за завішаних простирадлами вікон долинали автоматні черги, нормальний сон лишив по собі тривожну дрімоту, а замість книжок вся наша родина читала новини. Звістка про майже миттєву окупацію містечка породила всередині мене чорну діру, яка жадібно поглинала будь-які приводи для найменшої відради. Кожен наступний день доповнював довгий список попередніх: закупки в єдиному відчиненому магазині, довгі години вдома, інформаційна ізоляція; ночі, коли я мріяла прокинутися від цього жаху, і ранки, що розчаровували, коли цього не ставалося, супроводжували мене щоденно до перших літніх днів.

З приходом червня до Чаплинки дійшли чутки, що коридор між окупованою Херсонщиною та вільним Запоріжжям закривають. Мої батьки зреагували швидко: дивно було бачити все своє життя, запаковане у дві валізи та коробку "Нової пошти". В переддень від'їзду я засинала у своїй кімнаті, усвідомлюючи, що це, можливо, востаннє. Протягом наступних місяців ми побували в Запоріжжі та Кривому Розі, у невеличкому селі провели літо, а згодом перебралися до Києва. За інших обставин це стало би здійсненням мрії - жити по той бік Дніпра у столиці, відчувати на повну життя великого і величного міста. Та в реальності не минає жодного дня, аби в моїй голові не промайнуло гіркого "Хочу додому".

Зараз моя рідна домівка стоїть без вікон, наче без очей. Сліпа, напівпорожня, вона чекає, коли в її коридорах і кімнатах знову буде чутно кроки господарів. З острахом для себе усвідомлюю, що забуваю своє містечко. З пам'яті втікають назви вулиць Чаплинки. Забуваю тишу свого провулку, яку довелося проміняти на шум столиці. З жахом розумію, що я звикла до страху, тривоги, новин про ракетні атаки та смерті людей. Я втомилася відчувати біль, і, певно, тому те, що змушувало мене впадати у розпач у березні минулого року, зараз здається звичною справою. Війна відібрала у мене останній рік мого дитинства, адже зараз усі ми дорослі. Ми мали вирости на десять років за один, аби адаптуватися, навчитися жити з повітряними та внутрішніми тривогами. Не знаю, чи стануть колись для мене "касети" просто наступниками платівок, а звук проїжджаючого мопеду - лише набридливим шумом.

Попри пережите, війна згуртувала мою сім'ю, громаду, всіх українців. Тепер я знаю, хто наш ворог. Усі маски впали, відкрилися справжні обличчя мого оточення, та й себе я тепер усвідомлюю чіткіше. Я зустріла багатьох нових людей, впустила у своє життя зміни, не всі з яких були на краще, але вони зробили мене такою, якою я є сьогодні.

Війна лишила мені багато опіків. Рани загоюються, але рубці лишаться зі мною на все життя. Моя історія - одна з сотень тисяч подібних. Я маю навчитися жити з нею, працювати заради спільної мети 44 мільйонів людей, після перемоги жити щасливим життям, пам'ятаючи ціну дарованого нам часу, адже саме за це десятки тисяч наших янголів-охоронців ризикують найдорожчим, задавшись риторичних питанням: "Хто, як не ми?"

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Чаплинка 2022 2023 Текст Історії мирних молодь діти переїзд зруйновано або пошкоджено житло обстріли безпека та життєзабезпечення житло внутрішньо переміщені особи перший день війни окупація Конкурс есе 2023
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій