Історії, які ви нам довірили

меню
{( row.text )}
{( row.tag )}
header-logo

Історії, які ви нам довірили

До всіх історій
Тетяна Федорівна Шаблій

«Переживання далися взнаки – мій чоловік помер»

переглядів: 98

Чоловік Тетяни дуже любив Харків. Їм довелося покинути місто під час страшних обстрілів. Повернутися додому чоловікові вже не судилося

Мені 65 років. Я мати трьох дорослих дітей, бабуся семи внуків. Жила у Харкові з чоловіком, працювала у швейній фірмі «Анабель». Мені дуже подобалося, ми шили якісний одяг. А 24 лютого все перекреслило. 

Встала зранку на роботу, ще й п’ятої години не було. Пішла вмиватися. Чую, що щось бухає. Ввімкнули телевізор, а він не працює. Інтернет зник. Не можемо зрозуміти, що трапилося. Сказала чоловікові, що війна. Він не повірив. 

Ми якраз мали в суботу  їхати до Києва провідати дітей - я взяла відпустку. Не знали, що робити. Потім зателефонувала племінниця й розказала про виступ Зеленського. Ми мешкали в селищі Жуковського. Транспорт не вийшов на маршрут. Я зателефонувала своїм знайомим, щоб запитати, яка в них ситуація. Потім ми з чоловіком вирішили їхати з Харкова. Повсюди була паніка. 

Нас забрали машиною родичі. Але зателефонували знайомі та сказали, що в Охтирці бій, а нам якраз туди їхати. 

Коли дісталися до міста, то бій уже відбувся. На узбіччі валялася розбита техніка, згорілі машини. Нас військові пропустили. А через годину після того підірвали міст із Охтирки на Полтаву. 

Ми з чоловіком приїхали до доньки, і тут теж почалися обстріли. Ми ховалися в підвалі.

Чоловіку 76 років. Він дуже переживав за Харків. Це його улюблене місто, хоч він родом із Горлівки. Ці переживання далися взнаки, і він 29 січня помер. Так і не повернувся до Харкова, хоч дуже хотів. А квартира ціла - тільки вікна повилітали, бо бомба касетна розірвалася. 

Я не працюю, хоча дуже хочеться. Взимку були вікна забиті фанерою, було холодно. А зараз ще небезпечно туди повертатися через обстріли.

Коли росіяни заберуться з нашої країни, коли нам допоможуть зброєю, тоді й війна закінчиться. Стільки загинуло мирних людей і військових! Усі будуть проти того, щоб завдяки перемир’ю віддати території. Тільки перемогою потрібно закінчити війну.

При цитуванні історії посилання на першоджерело - Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова - є обов‘язковим у вигляді:

Музей "Голоси Мирних" Фонду Ріната Ахметова https://civilvoicesmuseum.org/

Rinat Akhmetov Foundation Civilian Voices Museum
Харків 2022 2023 Текст Історії мирних жінки чоловіки пенсіонери переїзд зруйновано або пошкоджено житло психологічні травми обстріли втрата близьких безпека та життєзабезпечення здоров'я житло непродовольчі товари робота літні люди (60+) внутрішньо переміщені особи перший день війни
Допоможіть нам. Поділіться цією історією
img
Долучайтеся до проєкту
Кожна історія має значення. Поділіться своєю
Розповісти історію
До всіх історій